Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Incassobank in Utrecht

Gebouw

Nobelstraat 4
3512EN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1920
Architect: Baanders en D.J. Heusinkveld


Beschrijving van Incassobank

Inleiding BANKGEBOUW met CONCIERGEWONING, in 1920 gebouwd voor de Amsterdamse Incassobank, naar ontwerp van architecten Baanders en D.J. Heusinkveld in Amsterdamse Schoolstijl. Het pand is niet meer als bankgebouw in gebruik. Omschrijving Geheel in baksteen en siermetselwerk, opgetrokken voormalige incasso-bank. Het vrijstaande pand heeft een rechthoekige plattegrond met de langsgevel aan de Nobelstraat en links de vrijliggende kopgevel met de ingang, voorts heeft het pand twee - hoge - bouwlagen en plat dak. De gevels worden geleed door over twee bouwlagen doorlopende penanten waartussen terugliggende vensters, schacht en gemetselde kapiteelachtige beeïndigingen. De kelderlichten zijn opgenomen in een strook siermetselwerk. Tussen de penanten draairamen met bovenlichten in smalle stroken, speciaal gevormde diefijzers voor de onderste verdieping. De kroonlijst wordt gevormd door enkele uitgemetselde lagen ondersteund door in de verdieping in lagen gemetselde penanten uitgerust met een abacus. De kopgevel van het gebouw heeft een naar voren liggend deel, waarin het trappenhuis is gesitueerd, de beëindiging van de kopgevel bestaat uit siermetselwerk met zeshoekige en rechthoekige houten vensters. In de kopgevel is de ingangspartij met in grondplan halfrond gemetselde trap, ijzeren deur en decoratieve lamp erboven. De gevels hebben diverse siersmeedwerken en beelhouwwerk, ondermeer rechts op de hoek een baksteensculptuur van beeldhouwer Hildo Krop, voorstellende een adelaar met een nest jongen en slangen. Interieur met zeer fraai trappenhuis met ovaal gemetselde pijlers, gemetselde wanden en plafond en glas-in-loodvensters. Voorts op de beganegrond een grote zaal met interieurafwerking in hout en gekleurd metselwerk, in deze ruimte een trap naar de kelder met decoratief metselwerk en siersmeedwerk. Tevens op de begane grond een oorspronkelijke draaideur. Kelder met diverse restanten van het bankinterieur, ondermeer hekwerk en deuren in Amsterdamse Schoolstijl. Waardering Voormalige Incassobank van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van Amsterdamse School en tevens vanwege het materiaalgebruik en de zorgvuldige detaillering. Het pand vervult tevens een beeldbepalende rol vanwege de prominente ligging op de hoek (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514262
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Incassobank
Incassobank aan de Nobelstraat 4 te Utrecht
Incassobank aan de Nobelstraat 4 te Utrecht
Locatie Utrecht, Nobelstraat 4 hoek Keizerstraat
Oorspr. functie bankgebouw
Start bouw 1916
Bouw gereed 1920
Opening 1920
Bouwstijl Amsterdamse School
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514262
Architect Jan Baanders sr
Afbeeldingen
Baksteensculptuur van Hildo Krop met een adelaar en diens jongen in een nest omgeven door slangen
Baksteensculptuur van Hildo Krop met een adelaar en diens jongen in een nest omgeven door slangen
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Incassobank is een gebouw van een voormalige bank in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht.

Het gebouw met conciërgewoning aan de Nobelstraat is rond 1920 ontworpen door Jan Baanders sr. voor de Amsterdamse Incasso Bank in de stijl van de Amsterdamse School.[1] Beeldhouwer Hildo Krop vervaardigde een sculptuur in baksteen op een hoek van het bouwwerk.

Bronnen

Noten

  1. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Stenvert et al. noemen Baanders en daarnaast D.J. Heusinkveld als architecten. Architectuurgids.nl spreekt daarentegen over H.A.J. Baanders, J. Baanders en W. Maas

Monumenten in de buurt van Incassobank in Utrecht

Pand met gevel met rechte kroonlijst bogen met natuurstenen blokken boven de vensters

Ambachtstraat 11
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst bogen met natuurstenen blokken boven de vensters. Midden XVII.

Pand van twee bouwlagen met nok loodrecht op de straat, bestaande uit een middeleeuws eenlaagshuis met kap in de 17e of 18e eeuw vergroot tot (voor)hu ..

Keizerstraat 14
Utrecht
Pand van twee bouwlagen met nok loodrecht op de straat, bestaande uit een middeleeuws eenlaagshuis met kap (met de nok evenwijdig aan de str..

Pand met gevel met neo-classieke ornamentatie

Ambachtstraat 12
Utrecht
Pand met gevel met neo-classieke ornamentatie uit de eerste helft der 19e eeuw.

Pand met gevel met rechte gemetselde kroonlijst

Ambachtstraat 7
Utrecht
Pand met gevel met rechte gemetselde kroonlijst. PAND met gevel met rechte gemetselde kroonlijst.

Pand met gepleisterde pilastergevel met grote orde koppen de gootlijst steunend

Ambachtstraat 5
Utrecht
Pand met gepleisterde pilastergevel met grote orde koppen de gootlijst steunend. Midden XVII. Zadeldak; hoge topgevels.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)