Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis in eclectische stijl in Utrecht

Woonhuis

Minrebroederstraat 3
3512GS Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van Winkelwoonhuis in eclectische stijl

Inleiding In 1884 tot WINKELWOONHUIS verbouwd ouder pand in eclectische stijl, gelegen aan de zuidzijde van de Minrebroederstraat. Omschrijving Smal pand, met drie bouwlagen en steil afgeplat schildddak, gedekt met losanges aan de voorgevel en met zinken roeven platen aan de twee langszijden. In baksteen met natuur- en kunststeen decoraties opgetrokken voorgevel met winkelpui uitgevoerd in hout, ijzer en natuursteen, voorzien van gesneden pilasters. Een links tegen het pand gelegen voormalig achterom - voor panden aan de Korte Minrebroederstraat - is door de uitgebouwde winkelpui ge├»ntegreerd en heeft een smalle en lage verdiepingsruimte gekregen. Winkelpui met pilasters, kroonlijst, deur in het bijgetrokken steegje. Op de hoeken van de oorspronkelijke breedte van het pad komen in het verlengde van de zijgevels voorzetstukken voor. De verdieping is twee travee├źn breed met spekbanden, geprofileerde gepleisterde omlijsting van de schuifvensters met koppen in terracotta uitgevoerd ter bekroning, terracotta consoles waarin zowel een kop onder de daklijst als de smalle muurdammen die de hoeken van de gevel markeert. Op de verdieping links is deze verdwenen. In de kroonlijst het opschrift "ANNO" en "1884". In het dakschild komt een hoge dakkapel voor met rolwerk aan de zijkant van de door een pilaster gemarkeerde hoeken. Waardering WINKELWOONHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van een in Eclectische bouwstijl opgetrokken pand. Het pand bezit esthetische kwaliteiten als rijke detaillering in terracotta, in vormgevin en materiaalgebruik. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering in de gesloten gevelwand en vervult daarion een beeldbepalende rol. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514260
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis in eclectische stijl in Utrecht

Ondiep gaaf huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap en een kelder

Minrebroederstraat 1
Utrecht
Een ondiep gaaf 17e eeuws huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap en een kelder. Dit pand leunt tegen de zijgevel van een huis aan de Ko..

Tweebeukig woonhuis, bestaande uit tweee bouwlagen

Minrebroederstraat 5
Utrecht
Een 18e eeuws tweebeukig woonhuis, bestaande uit twee bouwlagen, een kap parallel aan de straat en kelders, met een ongepleisterde lijstgeve..

woonhuis

Korte Minrebroederstraat 23
Utrecht
Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen, een schilddak met mezzanino en een kelder onder een gedeelte van het huis. Dit 17e eeuwse huis heeft..

Pand met rechte kroonlijst, bogen met natuursteen blokken boven vensters

Minrebroederstraat 2
Utrecht
Pand met rechte kroonlijst, bogen met natuursteen blokken boven vensters, XVII.

Universiteitsgebouw

Minrebroederstraat 12
Utrecht
Inleiding UNIVERSITEITSGEBOUW, in 1896 voor de universiteit gebouwd als Pharmacologisch INSTITUUT in neo-renaissance stijl, gesitueerd in d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)