Winkelwoonhuis in eclectische stijl in Utrecht

Minrebroederstraat 3
3512GS Utrecht

Beschrijving van Winkelwoonhuis in eclectische stijl

Inleiding In 1884 tot WINKELWOONHUIS verbouwd ouder pand in eclectische stijl, gelegen aan de zuidzijde van de Minrebroederstraat. Omschrijving Smal pand, met drie bouwlagen en steil afgeplat schildddak, gedekt met losanges aan de voorgevel en met zinken roeven platen aan de twee langszijden. In baksteen met natuur- en kunststeen decoraties opgetrokken voorgevel met winkelpui uitgevoerd in hout, ijzer en natuursteen, voorzien van gesneden pilasters. Een links tegen het pand gelegen voormalig achterom - voor panden aan de Korte Minrebroederstraat - is door de uitgebouwde winkelpui ge├»ntegreerd en heeft een smalle en lage verdiepingsruimte gekregen. Winkelpui met pilasters, kroonlijst, deur in het bijgetrokken steegje. Op de hoeken van de oorspronkelijke breedte van het pad komen in het verlengde van de zijgevels voorzetstukken voor. De verdieping is twee travee├źn breed met spekbanden, geprofileerde gepleisterde omlijsting van de schuifvensters met koppen in terracotta uitgevoerd ter bekroning, terracotta consoles waarin zowel een kop onder de daklijst als de smalle muurdammen die de hoeken van de gevel markeert. Op de verdieping links is deze verdwenen. In de kroonlijst het opschrift "ANNO" en "1884". In het dakschild komt een hoge dakkapel voor met rolwerk aan de zijkant van de door een pilaster gemarkeerde hoeken. Waardering WINKELWOONHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van een in Eclectische bouwstijl opgetrokken pand. Het pand bezit esthetische kwaliteiten als rijke detaillering in terracotta, in vormgevin en materiaalgebruik. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering in de gesloten gevelwand en vervult daarion een beeldbepalende rol. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)