Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonwinkelpand van de Levensverzekering-maatschappij "Utrecht" in Utrecht

Gebouw

Choorstraat 14
3511KM Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1906
Architect: Staal en Kropholler


Beschrijving van Woonwinkelpand van de Levensverzekering-maatschappij "Utrecht"

Inleiding In 1906 gebouwd voormalig WINKELWOONHUIS van levensverzekeringsmaatschappij "De Utrecht" naar ontwerp van J.F. Staal en A.J. Kropholler met sterk naar de Moorse bouwstijl verwijzende elementen. Omschrijving Onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond met drie bouwlagen en stijl zadeldak tussen tuitgevel loodrecht op de rooilijn en vooraan een dwars geplaatst zadeldakje. Voorgevel geheel bekleed met platen van gepolijst roze graniet, met kantelen als gevelbeëindiging. Beganegrond met terugliggende winkelpui uitgevoerd in brons en hout met driezijdige portiek waarin winkel- en wooningang zijn gesitueerd. Tweede en derde bouwlaag met drie gekoppelde vensters met deelzuilen, op tweede bouwlaag inpandig balkon vormend. De orientaalse invloed komt sterk tot uiting in de rondbogen Achtergevel met hoge rondboogvormige toegang tot de kelder, achter overbouwde werf, daarboven drie bouwlagen en topgevel met zolder met kleine zijlichten. Gekoppelde vensters met hardstenen omlijsting en deelzuiltjes. Boven venster derde bouwlaag in kunststeen uitgevoerd symbool voor de levensverzekeringsmaatschappij. Hijsbalk in de geveltop. Waardering WINKELWOONHUIS, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van Moorss geïnspireerde stijl en als onderdeel van het oeuvre van architecten Staal en Kropholler; vanwege de stedenbouwkundige waarde door de ligging aan de gracht met een overbouwde werf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514257
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Choorstraat 14

Choorstraat 14 is het adres van een rijksmonumentaal pand in de Nederlandse stad Utrecht.

Het woonwinkelpand in de Choorstraat dateert uit 1906 en is ontworpen door de architecten Staal en Kropholler. Het ontwerp is sterk geïnspireerd door de Moorse bouwstijl. De opdrachtgever was de Levensverzekering-maatschappij "Utrecht". Naast dit bijkantoor liet die ook elders in die stad onder meer het (inmiddels verdwenen) gebouw De Utrecht bouwen.

De voorgevel bestaat over alle drie de verdiepingen uit platen gepolijst roze graniet. Aan de achterzijde grenst het pand aan de Oudegracht. Net als de buurpanden heeft het daar een kelder ter hoogte van de Vismarkt en de werf overbouwd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Woonwinkelpand van de Levensverzekering-maatschappij "Utrecht" in Utrecht

Pand met lijstgevel

Choorstraat 16
Utrecht
Pand met lijstgevel XVIII. Vooral aan de achterzijde aan de Oudegracht/Vismarkt voor bescherming in aanmerking komend. Consolelijst met in m..

Pand met gevel met rechte kroonlijst vooral achtergevel aan de oudegracht/vismarkt voor bescherming in aanmerking komend

Choorstraat 18
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst vooral achtergevel aan de Oudegracht/Vismarkt voor bescherming in aanmerking komend. XVIII.

Gepleisterde lijstgevel

Choorstraat 20
Utrecht
Gepleisterde lijstgevel. Hoekpand Hanengeschrei.

Kantoorgebouw annex winkelpand

Choorstraat 2
Utrecht
Inleiding In 1897 als KANTOORGEBOUW annex WINKELPAND voor de levensverzekerings- maatschappij Kosmos gebouwd pand, naar ontwerp van archite..

Hoekpand Hanengeschrei met lijstgevel

Choorstraat 22
Utrecht
Hoekpand Hanengeschrei. Lijstgevel XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonwinkelpand van de Levensverzekering-maatschappij "Utrecht" in Utrecht

Foto's (4)