Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw annex winkelpand in Utrecht

Woonhuis

Choorstraat 2
3511KM Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1896-1926
Architect: P.J. Houtzagers


Beschrijving van Kantoorgebouw annex winkelpand

Inleiding In 1897 als KANTOORGEBOUW annex WINKELPAND voor de levensverzekerings- maatschappij Kosmos gebouwd pand, naar ontwerp van architect P.J. Houtzagers, gesitueerd op de hoek van de Choorstraat en de Stadhuisbrug, in 1926 van nieuwe puien voorzien naar ontwerp van Van Hassel. Aan de grachtzijde werfkelders. Omschrijving Pand op rechthoekige plattegrond met werfkelders, drie bouwlagen en kap met plat en drie schilden met steekkappen, gelegen op de kop van de Stadhuisbrug en tussen Choorstraat en Oudegracht. Geheel in baksteen, kunststeen en natuursteen opgetrokken pand met drie gevelfronten, alle gevels met in- en uitspringende vlakken, waaronder overhoeks ingesneden vensters en vele uitstekende ornamenten. Diverse symbolische ornamenten, met ondermeer boven de vensters driehoekige beƫindigingen met tekens van de dierenriem, voorts verschillende dieren, alles binnen het thema "kosmos" en associaties met leven en sterven. Gevel aan Stadhuisbrug met verhoogde topgevel met nissen en meerdere kunstenen decoratieve elementen, waaronder een pauw als symbool voor onsterflijkheid als bekroning. Aan de Oudegrachtzijde heeft de gevel ondermeer een middenrisaliet met daarin op beganegrond niveau een opvallend stenen kruiskozijn. Voorts ondermeer diverse grote en kleine vensterpartijen. Op de hoek van de Stadhuisbrug en de Choorstraat een winkelpui uit 1926 naar ontwerp van architect Van Hassel uitgevoerd in hout, brons en natuursteen met afgeronde hoeken en een inpandige ingang aan deChoorstraatzijde. Waardering Voormalig Levensverzekeringskantoor annex winkel van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de originele vormgeving en het byzondere decoratieprogramma en als onderdeel van het oeuvre van architect Houtzagers en vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering op de kop van de Choorstraat en de Stadhuisbrug. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514256
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw annex winkelpand in Utrecht

Woonwinkelpand van de Levensverzekering-maatschappij "Utrecht"

Choorstraat 14
Utrecht
Inleiding In 1906 gebouwd voormalig WINKELWOONHUIS van levensverzekeringsmaatschappij "De Utrecht" naar ontwerp van J.F. Staal en A.J. Krop..

Pand met lijstgevel

Choorstraat 16
Utrecht
Pand met lijstgevel XVIII. Vooral aan de achterzijde aan de Oudegracht/Vismarkt voor bescherming in aanmerking komend. Consolelijst met in m..

Pand voorzien van inwendig houtskelet

Vismarkt 3
Utrecht
Middeleeuws pand. Inwendig houtskelet.

Vismarkt 4

Vismarkt 4
Utrecht
Gevel met rechte kroonlijst en hoog zadeldak, winkelpui met luifel, in wezen middeleeuws huis.

Stadhuisbrug

Stadhuisbrug
Utrecht
Stadhuisbrug.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)