Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Utrecht

Gebouw

Domstraat 5
3512JA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1924
Architect: W.A. Maas


Beschrijving van gebouw

Inleiding In 1924 gebouwd WINKEL- en WOONHUISBLOK naar ontwerp van architect W.A. Maas in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Omschrijving Geheel in gele baksteen en Noors verband gemetseld winkel-woonhuisblok, bestaande uit vier bouwlagen onder plat dak. De gevel is vijf travee├źn breed met op de beganegrond een - gedeeltelijk gewijzigde - etalage oorspronkelijk uitgevoerd met grote vensterkast in staal en glas en teruggelegen ingangen, deuren uitgevoerd in staal, een betonnen luifel op tweederde hoogte met daarboven in oorsprong verdiept liggende bovenlichten. Tweede bouwlaag met vensterkasten, uitgevoerd in staal en baksteen, met betonnen luifel en vlak in de gevel liggende bovenlichten. Derde verdieping eveneens met vensterkasten, in gedruktere uitvoering. Terugliggende vierde bouwlaag, die overdekte galerij vormt. Waardering Winkel-woonhuisblok van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van Nieuwe Zakelijkheid en als onderdeel van het oeuvre van W.A. Maas. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514255
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Utrecht

Huis de Beaufort

Domstraat 4
Utrecht
HUIS de Beaufort. Statig herenhuis met rechte lijstgevel XVIII en gebeeldhouwde deuromlijsting.

Pand met lijstgevel met middenpartij omtrent 1860

Domstraat 6
Utrecht
Pand met lijstgevel met middenpartij omtrent 1860.

Pand met lijstgevel

Oudkerkhof 43
Utrecht
Pand met lijstgevel, XVIII.

Pand met pilastergevel door rechte kroonlijst afgedekt

Oudkerkhof 41
Utrecht
Pand met pilastergevel door rechte kroonlijst afgedekt. De pilasters rusten op natuurstenen consoles, waarop koppen zijn gebeeldhouwd, siera..

Voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Oudkerkhof 35
Utrecht
Middeleeuws voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. Het op enige afstand van het voorhuis gelegen achterh..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Utrecht

Foto's (1)