Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen in Utrecht

Gebouw

Oudegracht 203
3511NH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1897
Architect: W.J. van Vogelpoel


Beschrijving van Winkelwoonhuis gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen

Oudegracht 203 Inleiding WINKELWOONHUIS, in 1897 naar ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen. Omschrijving Overhoeks afgeschuind, smal en diep als winkelwoonhuis gebouwd hoekpand van vier bouwlagen onder afgeplat schilddak, gedekt met shingles en met oudere straat- en werfkelders. In baksteen, kunststeen en pleister uitgevoerde gevel met twee traveeën aan Oudegrachtzijde en vier traveeën aan Haverstraatzijde en met afgeschuinde hoektravee waarin op de verdiepingen een op consoles rustend balkon. Eerste bouwlaag met vernieuwde winkelpui in baksteen, pleister en kunststeen omlijsting. Tweede, derde en vierde bouwlaag aan beide straatzijden met diepliggende vensters met Franse balkons en zware omgezette pleisterbanden. Gevelbeëindiging met brede gepleisterde band met opgelegde vlakken en zware consoles onder kroonlijst, met op afgeschuinde hoek een fronton met een onderbroken hoofdgestel. In het frontonveld een medaillon met jaartal 1897. Dakkapellen, aan Oudegrachtzijde één en aan Haverstraat vier, met geprofileerde lijsten en bekroond met bol. Waardering Winkelwoonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een in eclectische stijl opgetrokken woonwinkelpand. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op de hoek tegenover een brug over de Oude Gracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514253
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen in Utrecht

Pand met lijstgevel met empire-ornament

Oudegracht 205
Utrecht
Pand met lijstgevel met empire-ornament, omtrent 1800.

Pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen, een kelder en een werfkelder

Oudegracht 207
Utrecht
Middeleeuws pand, tegenwoordig bestaande uit vier bouwlagen, een kelder en een werfkelder. Dit eind 14e-eeuwse pand bestond oorspronkelijk ..

Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders

Haverstraat 2
Utrecht
Pand van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit vier bouwlagen met de kap evenwijdig aan de straat en verschillende kelders, waarvan een met ..

Pand met lijstgevel

Oudegracht 209
Utrecht
Pand met lijstgevel, XIX.

Huis, met een gevel uit circa 1850, met drie bouwlagen, een zadeldak loodrecht op de straat en kelders

Oudegracht 199
Utrecht
Een middeleeuws huis, met een gevel uit circa 1850, met drie bouwlagen, een zadeldak loodrecht op de straat en kelders. Dit smalle en zeer ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkelwoonhuis gebouwd in eclectische stijl opgetrokken met neo-renaissance elementen in Utrecht

Foto's (2)