Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Universiteitsgebouw in Utrecht

Gebouw

Minrebroederstraat 12
3512GT Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1896

(1 recensie)

Beschrijving van Universiteitsgebouw

Inleiding UNIVERSITEITSGEBOUW, in 1896 voor de universiteit gebouwd als Pharmacologisch INSTITUUT in neo-renaissance stijl, gesitueerd in de gesloten gevelwand aan de noordzijde van de Minrebroederstraat. Omschrijving Dubbelpand bestaande uit links een smal drielaags met trapgevel afgesloten bouwdeel en rechts evenwijdig aan de straattgelegen tweelaags bouwdeel, uitgevoerd in baksteen en natuursteen onder afgeplat schilddak met leien belegd. Het linker bouwdeel telt twee venstertravee├źn. Onder korfbogen gezette deur en kruisvensters met glas-in-lood bovenlichten en vensterluiken (begane grond en verdieping). Voorts is de gevel gedecoreerd met sierankers en het opschrift "RENOVAT 1896". Het rechter deel van de voorgevel van twee bouwlagen is zeven travee├źn breed en heeft eveneens kruisvensters in de eerste bouwlaag onder korfbogen met in het boogveld uit het muurvlak doorlopend metselwerk, in de tweede ontlast door strekken. Voorts onder meer sierankers en natuurstenen lijsten en sluitstenen. De ingang is uitgevoerd in baksteen met natuurstenen poortje, opgebouwd uit twee pilasterstellingen met in de bovenste een oculus met aanweerszijden een putto, onder een kroonlijst met fronton waarin sterk verweerd beeldhouwwerk. In de kroonlijst boven de halfrond afgesloten deur gevat in een Florentijnse boog, het opschrift "PHARMACOLOGISCH INSTITUUT". Op de kap drie door met leien belegde aangekapte zadeldakjes met fronton. Waardering Als Pharmacologisch instituut gebouwd UNIVERSITEITSGEBOUW, bestaande uit twee bouwdelen, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een universiteitsgebouw opgetrokken in neo-renaissance stijl. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met het begin 1900 nog prille Pharmacologisch onderwijs. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514249
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Universiteitsgebouw
4
Recensie door: ()
De beschrijving die hier gegeven wordt van Minrebroederstraat 12 klopt niet. Het gaat hier niet om het universiteitsgebouw, maar om ons woonhuis. Wij wonen hier al sinds het jaar 2000. Met vriendelijke groet, Lex Jansen
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Universiteitsgebouw in Utrecht

Tweebeukig woonhuis, bestaande uit tweee bouwlagen

Minrebroederstraat 5
Utrecht
Een 18e eeuws tweebeukig woonhuis, bestaande uit twee bouwlagen, een kap parallel aan de straat en kelders, met een ongepleisterde lijstgeve..

Breed huis, tegenwoordig bestaande uit drie bouwlagen kelders en een mansardekap

Minrebroederstraat 11
Utrecht
17e Eeuws breed huis, tegenwoordig bestaande uit drie bouwlagen kelders en een mansardekap. Het huis is een 17e eeuws samenvoeging van twee..

Winkelwoonhuis in eclectische stijl

Minrebroederstraat 3
Utrecht
Inleiding In 1884 tot WINKELWOONHUIS verbouwd ouder pand in eclectische stijl, gelegen aan de zuidzijde van de Minrebroederstraat. Omschr..

Pand met rechte kroonlijst, bogen met natuursteen blokken boven vensters

Minrebroederstraat 2
Utrecht
Pand met rechte kroonlijst, bogen met natuursteen blokken boven vensters, XVII.

Ondiep gaaf huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap en een kelder

Minrebroederstraat 1
Utrecht
Een ondiep gaaf 17e eeuws huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap en een kelder. Dit pand leunt tegen de zijgevel van een huis aan de Ko..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)