Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Liefde (apotheek) in Utrecht

Gebouw

Voorstraat 6
3512AM Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van De Liefde (apotheek)

Voorstraat 6 Inleiding WOONWINKELPAND "de Liefde", door architect R. Rijksen ontworpen in 1904 als apotheek, uitgevoerd in Art Nouveau, gelegen in de bocht van de Voorstraat naar de Neude en zo deel uitmakend van de pleinwand van het Neude. Omschrijving WOONWINKELPAND op rechthoekige plattegrond van drie bouwlagen en kap met plat en schilden, gedekt met rode geglazuurde kruispannen. De vanwege de verlopende rooilijn sterk gerende voorgevel is uitgevoerd in witte en gele strengperssteen, kunststeen en natuursteen. Beganegrond bekleed met natuurstenen platen, met grote segmentboog waarin houten winkelpui. Twee winkeldeuren opgenomen in de pui en één deur in de rechtertravee. De deuren hebben Art Nouveau belijning die doorlopen in de pui. De gevel van de de tweede en derde bouwlaag wijken terug achter de met een hoefijzerboog opengemaakte voorgevel. De tweede en derde bouwlaag bezitten onder meer een driezijdige houten erker over beide bouwlagen in de onder een schuine hoek geoplaatste geveldelen rechthoekige en rondboogvormige vensters. Middendeel van de voorgevel eindigt als topgevel met een vrijwel rond raam met rechte onderdorpel onder de brede overstek, aan weerszijden gevelsteen met "ANNO" en "1904". Rechtertravee heeft op tweede bouwlaag overhoeks geplaatste tweezijdige erker, daarboven schuifvenster met meerruits bovenlicht en wordt bekroond met zeshoekige torentje met dito tentdak. Aan weerszijden van de topgevel nog twee kleine dakkapellen. Apotheek-interieur met ondermeer oorspronkelijke opbergkasten, Art Nouveau toilet-pot en andere elementen. Waardering WOONWINKELPAND, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een in in- en exterieur uitgevoerd woonwinkelpand in Art Nouveau, voorzien van fraaie detailleringen in verschillend toegepaste materialen. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering op een kruising waar twee straten, gesitueerd in een v-vorm, samenkomen. Het pand vervult een beeldbepalende rol in de gesloten gevelwand. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van de gezondheidszorg en de enorme groei van het beroep van apotheker rond 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514246
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Apotheek De Liefde

Apotheek De Liefde is een Jugendstil-gebouw in de Nederlandse stad Utrecht. Het gebouw werd op 22 mei 2001 aangewezen als rijksmonument.[1]

Het pand aan de Voorstraat 6 en duidelijk zichtbaar vanaf de Neude, is het bekendste Jugendstil-gebouw van de stad. Het is in 1903-1904 gebouwd naar een ontwerp van architect R. Rijksen in opdracht van Johan de Liefde. Het pand is asymmetrisch opgezet met rechtsboven een zeshoekig torentje. Het geheel is opgetrokken in witte baksteen. Op de begane grond is een winkelpui in natuursteen met in een grote boog een bovenlicht.


Monumenten in de buurt van De Liefde (apotheek) in Utrecht

Hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder

Voorstraat 10
Utrecht
Een 17e eeuws hoekhuis bestaand uit twee bouwlagen, een schilddak loodrecht op de straat en een kelder. Dit huis vormde in de 17e eeuw een ..

D'coninck van Poortugael

Voorstraat 14
Utrecht
De Koning van Poortugael, hoge TRAPGEVEL, kruisvensters met halve luiken, ontlastingsbogen met natuurstenen blokken versierd, horizontale ra..

woonhuis

Predikherenstraat 5
Utrecht
Een vrijwel gaaf bewaard 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf. ..

Pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf

Predikherenstraat 7
Utrecht
Een vrijwel gaaf bewaard 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf. ..

woonhuis

Predikherenstraat 9
Utrecht
Een vrijwel gaaf bewaard 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Liefde (apotheek) in Utrecht

Foto's (3)