Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonwinkelpand in Utrecht

Gebouw

Steenweg 65
3511JN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1905-1906


Beschrijving van Woonwinkelpand

Steenweg 65 Inleiding WOONWINKELPAND, tussen 1904 en 1906 gebouwde APOTHEEK van T.P. van der Bergh & Zoon naar ontwerp van J.H.B. (alleen initialen bekend) in Art Nouveau. Omschrijving WOONWINKELPAND op rechthoekige plattegrond van drie bouwlagen en kap. De symmetrisch ingedeelde voorgevel wordt met een door vensters ingenomen middengedeelte geflankeerd door in het dak doorgetrokken hoektraveeën waartussen het teruggeplaatste dakschild met twee houten dakkapellen is geklemd. De voorgevel is uitgevoerd in witte strengperssteen, natuursteen, kunststeen en tegels. Beganegrond met natuurstenen pui met twee hoefijzerbogen, waarvan de halfronde bovenlichten met glas-in-lood. Aan weerszijden de wapens van stad en provincie Utrecht, tussen de bogen in schilden met kelk en vijzel, daarboven de jaartallen "1812" en "1906". Centrale vensterzone van drie traveeën op beide verdiepingen, met kunststenen omlijsting, houten vensters met bovenlicht met roedeverdeling, de vensters gescheiden door kunstenen zuiltjes op de eerste verdieping en gemetselde afgeronde hoekstijlen op de tweede, in de vensterboog van de tweede verdieping Jugendstil tegeltableau's. Tussen tweede en derde bouwlaag gesmede lantaarns in Jugendstil. Hoektraveeën boven de begane grond opgetrokken tot torentjes, met smalle vensters in kunststenen omlijsting op eerste en tweede bouwlaag, in de top ronde vensteropeningen in vierkante kunststenen omlijsting onder een kunststenen bekroning. Hiertussen smeedijzeren hekwerk waarop oorspronkelijk in Art Nouveau-letters "T.P. v.d. Bergh & Zoon.". Waardering WOONWINKELPAND van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een woonwinkelpand in Art Nouveau met aandacht voor detailleringen en verscheidenheid in materiaal. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op een T-kruising, tegenover de recht op de gevel gesitueerde Mariastraat. Het pand vervult een beeldbepalende rol in de gesloten gevelwand. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de gezondheidszorg en de enorme groei van het beroep van apotheker rond 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514245
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonwinkelpand in Utrecht

Pand met lijstgevel

Voor Clarenburg 2
Utrecht
Pand met lijstgevel, van karakter 3e kwart 19e eeuw. Geprofileerde deuromlijsting met sluitstenen. Neorenaissance winkelpui met pilasters.

woonhuis

Mariastraat 4
Utrecht
Middeleeuws voorhuis, met een 18e eeuwse voorgevel, bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. Benevens een..

Eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg

Steenweg 49
Utrecht
Middeleeuws eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg. Het tussen de omringende bebouwing verscholen pand ..

Pand met gepleisterde lijstgevel volgens de smaak van de eerste helft 19e eeuw

Voor Clarenburg 10
Utrecht
PAND uit de 16e of 17e eeuw met gepleisterde lijstgevel volgens de smaak van de eerste helft 19e eeuw.

Pand met zadeldak

Voor Clarenburg 1
Utrecht
17e eeuws pand met zadeldak. Vensters met geblokte ontlastingsbogen, deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel, begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonwinkelpand in Utrecht

Foto's (1)