Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vinkepand in Utrecht

Woonhuis

Vredenburg 40
3511BD Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1857


Beschrijving van Vinkepand

Inleiding In 1857 in opdracht van J.C. van Berkum ontworpen WOONHUISCOMPLEX van vijf woonhuizen aan de Catharijnekade in één opzet in neo-classicistische stijl. N.B. Pand is in 1989 gerenoveerd waarbij het exterieur grotendeels in oorspronkelijke staat is teruggebracht. Omschrijving Vrijstaand onderkelderd pand op rechthoekige plattegrond van drie gepleisterde bouwlagen en schilddak met dakpannen. Langsgevel op hardstenen voet van twintig venstertraveeën aan de Catharijnekade-zijde, waarvan de middelste zes traveeën uitgevoerd zijn als hoger opgetrokken risaliet, de gevelhoeken met twee traveeën als hoger opgetrokken hoekrisaliet en de tussenliggende bouwdelen eveneens met een licht risalerend middentravee. Begane grond met gereconstrueerde ingangen in de risalieten, in oorsprong alle met houten deuren in rondboogvormige omlijsting en met bordes. Schuifvensters met roedeverdeling van zonwerend glas voorzien, dat als moderne aanpassing van ondergeschikt belang wordt aangemerkt. Tussen begane grond en verdieping brede cordonlijst. Tweede bouwlaag met schuifvensters met roedeverdeling en onder en boven de vensters opgelegde stucdecoraties, rondboogvensters in de derde bouwlaag van de risalerende delen. Vijf traveeën brede gepleisterde zijgevel aan Vredenburg met latere ingang op de beganegrond, schuifvensters op de verdiepingen, de in de risaliet geplaatste vensters in derde bouwlaag zijn rondboogvormig. De linker- en de achtergevel zijn eenvoudiger van opzet en zijn van een eenlaags aanbouw voorzien die van ondergeschikt belang is. Langs het gehele pand een kroonlijst op blokken. De hoekrisalieten hebben platte daken. Waardering Voormalig woonhuiscomplex van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijzondere reeks woonhuizen in neoclassicistische stijl, deel uitmakend van de oorspronkelijke Zocher-aanleg langs de Catharijnesingel. Van stedenbouwkundig belang vanwege de prominente ligging binnen de 19de eeuwse stadsuitbreiding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514244
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vinkepand in Utrecht

Pand

Vredenburg 34
Utrecht
Pand met Lod. XV geveltop, hardstenen régence kuif op modern gebouw, midden XVIII.

Orgel in de Westerkerk

Bergstraat 54
Utrecht
Westerkerk, vanwege het orgel met twee klavieren en vrij pedaal. Gemaakt in 1814 door G.H. Quellhorst voor de R.K. Plechelmus basiliek te Ol..

Lage huisjes tegen de kerk aan gebouwd met rechte kroonlijst en zadeldak

St.-Jacobsstraat 31
Utrecht
Lage huisjes tegen de kerk aangebouwd met rechte kroonlijst en zadeldak.

Noord Brabant

Vredenburg 3
Utrecht
Vredenburg 3 Inleiding Voormalig HOTEL, in 1904 tot CAFE-RESTAURANT "Bellevue" verbouwd, in opdracht van Heinekens Bierbrouwerij naar ontw..

Koetshuis en Kameren van Jan van Goch

Zakkendragerssteeg 22
Utrecht
Eenvoudige lage huisjes, stallen en bergplaatsen, XVIII en vroeger.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vinkepand in Utrecht

Foto's (1)