Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Noord Brabant in Utrecht

Gebouw

Vredenburg 3
3511BA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1904-1915
Architect: R. Rijksen/L. de Wolf


Beschrijving van Noord Brabant

Vredenburg 3 Inleiding Voormalig HOTEL, in 1904 tot CAFE-RESTAURANT "Bellevue" verbouwd, in opdracht van Heinekens Bierbrouwerij naar ontwerp van architect R. Rijksen in Jugendstil. Vervolgens in 1915 in stijl verbouwd door L. de Wolf met behoud van de functie. Omschrijving Onderkelderd pand, op rechthoekige plattegrond, drie bouwlagen en kap met plat en steekkappen, gedekt met zwarte tuiles du nord. Gevel opgetrokken in witte en gele strengperssteen, natuur- en kunststeen. Vier traveeën brede, licht gérende gevel aan het Vredenburg heeft tot afgeplatte topgevel opgetrokken tweede en derde travee. Drie traveeën brede gevel aan Drieharingstraat. Op de hoek een uit het gevelvlak oprijzende achthoekige toren met afsluitende lantaarn. Eerste bouwlaag met hoefijzervormige openingen. Tweede bouwlaag met aan Vredenburgzijde in linker travee tweezijdige erker, geplaatst in een rond venster; in samengevoegde middentraveeën halfronde erker, daarboven loggia met twee maal twee hoefijzerbogen met vernieuwd hekwerk. Gevel voorts met rechte, ronde en halfronde vensteropeningen in gekleurde baksteen, de vensters met glas-in-lood bovenlichten. Gevel aan Drieharingstraatzijde heeft vergelijkbare uitvoering als de gevel aan het Vredenburg met op de verdiepingen vensters met segmentboogvormige beëindiging. Aan beide zijden eenvoudige dakkapellen in dezelfde stijl. Hoektravee boven de begane grond afgerond, met op tweede en derde bouwlaag vernieuwde balkons, uitlopend in reeds genoemde hoektoren. Waardering Voormalig HOTEL en later tot café-restaurant verbouwd, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van Jugendstil en als onderdeel van het oeuvre van architect R. Rijksen. Het beeldbepalende pand is door zijn markante ligging aan Vredenburg van stedenbouwkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514243
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Noord Brabant in Utrecht

Koetshuis en Kameren van Jan van Goch

Zakkendragerssteeg 22
Utrecht
Eenvoudige lage huisjes, stallen en bergplaatsen, XVIII en vroeger.

Klein Blankenburgh

Oudegracht 119
Utrecht
Klein Blankenburgh, lijstgevel, XVIII.

Groot Blankenburgh

Oudegracht 121
Utrecht
"Groot Blankenburch", middeleeuws ADELSHUIS met in de 19e eeuw gewijzigde gevel.

Groot Fresenburch

Oudegracht 113
Utrecht
"FRESENBURGH" middeleeuws adelshuis uit XIII. Voorgevel in XIX gepleisterd en grondig gewijzigd. Traptoren tegen de linkerzijgevel.

Klein Fresenburch

Oudegracht 111
Utrecht
"KLEYN FRESENBURGH", trapgevel met pinakels waarop ballen, fraaie bogen met metselwerk boven de vensters, sierankers, 1569.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)