Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkelwoonhuis in Overgangsarchitectuur met Jugendstil-motieven in Utrecht

Woonhuis

Lijnmarkt 20 A
3511KH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1904


Beschrijving van Winkelwoonhuis in Overgangsarchitectuur met Jugendstil-motieven

Lijnmarkt 20A, 20bisA Inleiding WINKELWOONHUIS gebouwd in 1904 en uitgevoerd in Overgangsarchitectuur met Jugendstil-motieven, gelegen aan de Lijnmarkt en de werf. Omschrijving Onderkelderd hoekpand, gebouwd op middeleeuwse werfkelder naast stenen werftrap. Pand op rechthoekige plattegrond van drie bouwlagen en plat dak, waarbij de bouwlagen vanaf de Lijnmarkt gezien trapsgewijs met door borstwering begrensde terassen terugliggen. Gevel uitgevoerd in witte en gele strengpers steen, kunst- en natuursteen en tegels. De omgezette winkelpui op natuurstenen voet, in teakhout, ijzer en steen is uitgevoerd als ware het een transparante toevoeging aan het achterliggende pand. De pui heeft gebogen glas tussen houten pilasters en wordt afgesloten met een bronzen lijst, de winkel-ingang is in midden van de pui gesitueerd. Rechts in de pui is een houten deur opgenomen voor de woonhuistoegang. Boven de winkelpui een balkon met betonnen borstwering, de tweede bouwlaag met balkon met bakstenen borstwering. Vensters in tweede en derde bouwlaag met segmentboogvormige beƫindiging. Gevel wordt beƫindigd met overstek op klossen en uitstekende hoekpenanten. In de gevel op diverse plaatsen baksteendecoraties. Gevel aan Oudegrachtzijde met hoefijzerboog voor overbouwde werf waarachter ingang, andere drie bouwlagen met diverse vensterpartijen gezet in ondermeer ellipsbogen en korfbogen.Rechterdeel van de gevel is hoger opgetrokken met een baksteendecoratie onder de goot. Waardering WINKELWOONHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant voorbeeld van Overgangsarchitectuur met Jugendstilelementen. Het pand is van belang vanwege de zorgvuldige detailleringen van de rijk toegepaste materialen. Typologisch van belang als goed voorbeeld van een grachtenpand aan de werf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkelwoonhuis in Overgangsarchitectuur met Jugendstil-motieven in Utrecht

Pand met lijstgevel aan de Oudegracht zijde

Lijnmarkt 22
Utrecht
PAND met lijstgevel aan de Oudegracht zijde.

Pand met lijstgevel aan de Oudegracht zijde

Lijnmarkt 24
Utrecht
Pand met lijstgevel aan de Oudegracht zijde.

Pand met lijstgevel

Lijnmarkt 26
Utrecht
Pand met lijstgevel XVII aan de Oudegracht zijde.

Hoekhuis met overbouwde werf aan de grachtzijde, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap loodrecht op de straat

Lijnmarkt 20
Utrecht
Tussen de Lijnmarkt en de Oudegracht gelegen 17e eeuws hoekhuis met overbouwde werf aan de grachtzijde, bestaande uit twee bouwlagen, een ke..

Pand, waarvan de achtergevel met arkaden waardevolle kenmerken vertoont voor het uiterlijk aspect ter plaatse

Lijnmarkt 18
Utrecht
Uit historisch oogpunt belangrijk middeleeuws pand, waarvan de achtergevel met arkaden waardevolle kenmerken vertoont voor het uiterlijk asp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)