Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Utrecht

Gebouw

Bijlhouwerstraat 8
3511ZC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1875-1915


Beschrijving van gebouw

Bijlhouwerstraat 8 Inleiding Als Physisch Laboratorium gebouwd UNIVERSITEITSGEBOUW voor de Rijksuniversiteit in 1875 gebouwd door Rijkswaterstaat naar ontwerp van F.J. Nieuwenhuis in neoclassicistische stijl, gelegen op de voormalige stadswal, in 1915 met een verdieping verhoogd en aan beide zijden met twee traveeën in gelijke stijl uitgebreid. In 1922 is Bijlhouwerstraat 6 - overigens van bescherming uitgesloten - bij het gebouw aangesloten. Het laboratorium is gebouwd onder leiding van C.H.D. Buys Ballot. Omschrijving In baksteen met pleisterwerk opgetrokken pand van drie bouwlagen en een half in de stadswal ingegraven kelder, gedekt door plat dak. Vijftien traveëen brede voorgevel met vijf traveeën breed middenrisaliet, waarvan de eerste en vijfde travee opnieuw risalerend zijn uitgevoerd. Begane grond met zesruits schuifvensters binnen rondboogvormige, in de kop gepleisterde omlijsting, op de verdieping zesruits schuifvensters met gepleisterde pilasterstelling en kroonlijst, uitgezonderd de vensters in de middenrisaliet, welke met rondboogvormige omlijsting zijn uitgevoerd. Beide verdiepingen worden gescheiden door brede cordonlijsten. Derde bouwlaag met eenvoudige schuifvensters, geen pleisterdecoraties. Vijftien traveeën brede achtergevel met vijf traveeën brede middenrisaliet en met souterrain, half ingegraven in de stadswal. Kelderverdieping uitgevoerd met gepleisterde schijnvoegen en enkelvoudige vensters en deuren. Beganegrond met gekoppelde, zesruitsvensters en gepleisterde rondboogvormige omlijsting. Eerste verdieping met zesruitsschuifvensters tussen zowel gepleisterde pilasters als zuilen, alle onder een kroonlijst. Met uitzondering van de middenrisaliet waar de rondbogen tussen Corinthische zuilen gesitueerd zijn en gekoppelde zuilen en een zware kroonlijst het geheel afsluiten. Tweede verdieping in sobere baksteenuitvoering. Interieur met origineel trappenhuis en centrale hal. Waardering Universiteitsgebouw uit 1875 en 1915, van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een laboratorium opgetrokken in classicistische bouwstijl en vanwege de cultuurhistorische waarde door de verbondenheid met de persoon van Buys Ballot en vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de situering op de voormalige stadswal en in het Zocherplantsoen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514239
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Utrecht

Sterrenburg

Sterrenburg 1
Utrecht
Bolwerk Sterrenburg, grotendeels afgegraven, nog zuidelijke kazematten intact.

Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een schilddak

Tolsteegbarrière 2
Utrecht
Een in zijn huidige vorm 17e eeuws HUIS van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een schilddak. In opzet vor..

Hoekpand bestaande uit twee bouwlagen een kelder en een kap loodrecht op de Twijnstraat

Tolsteegbarrière 1
Utrecht
In wezen middeleeuws hoekpand bestaande uit twee bouwlagen een kelder en een kap loodrecht op de Twijnstraat. Het oorspronkelijke huis is ..

Hoekpand met met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak

Westerkade 1
Utrecht
In oorsprong 18e eeuws hoekpand, met verdieping en kapverdieping onder met pannen gedekt zadeldak; aan de voorzijde voorzien van een variant..

Huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat

Twijnstraat 67
Utrecht
Een 17e eeuws huis met een kelder, twee bouwlagen en een zadeldak loodrecht op de straat. Het huis werd gebouwd op de plaats van een middel..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Utrecht

Foto's (2)