Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Utrecht

Woonhuis

Oudkerkhof 27
3512GJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong) 1919 (rest.)
Architect: G.Th. Rietveld


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS van 17de eeuwse oorsprong, rond 1900 verbouwd tot woon- WINKELpand en in 1919 ten behoeve van eigenaar C.L.J. Begeer voorzien van winkelpui in art-deco stijl met afrikaanse invloeden, naar ontwerp van G.Th. Rietveld. Omschrijving Onderkelderd pand, met voorhuis en achterhuis, waarbij de naastgelegen steeg in de bouwmassa is opgenomen. Het voorste deel van het pand heeft drie bouwlagen en een mansarde schilddak waarin een moderne dakkapel is opgenomen. Het achterhuis heeft een souterrain, twee bouwlagen en een zadeldak. De vier vensterassen tellende, horizontaal in tweeën gedeelde voorgevel bestaat uit in natuursteen uitgevoerde begane grond en een gepleisterde tweede en derde bouwlaag In natuursteen uitgevoerde pui met drie traveeën, waarvan geheel rechts de verdiept liggende ingang. Op plint twee maal onder de vensters het woord "juwelier" , daarboven de vierkante etalagevensters met afgeronde hoeken, brede penanten tussen de vensters en aan weerszijden van de ingang, alle met art-deco beelden en sierranden binnen het vlak van de gevel aangebracht. De verdiepingen tellen vier traveeën met schuiframen. De daklijst wordt ondersteund door gekoppelde consolen. In de panden diverse oudere onderdelen, onder meer twee 17de eeuwse spiltrappen met uitgestoken leuning. Waardering Winkelwoonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van art-deco met oosterse invloeden en tevens als vroeg voorbeeld van het werk van G. Th. Rietveld. Van cultuurhistorische en bouwhistorische waarde als voorbeeld van een ouder woonhuis dat tot woonwinkelpand is verbouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514238
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Utrecht

Voormalig koetshuis

Oudkerkhof 29
Utrecht
Voormalig koetshuis, lijstgevel, de bogen der beide poorten nog aanwezig, randen met manchet ornament, begin XVIII.

Pand met lijstgevel met neo-gotische-romaanse ornamentatie

Oudkerkhof 23
Utrecht
Pand met lijstgevel met neo-gotische-romaanse ornamentatie, plm 1850.

Pand met gevel met rechte kroonlijst, zadeldak aan beide zijden in trapgevels eindigend, gemetselde bogen boven de vensters

Oudkerkhof 31
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst, zadeldak aan beide zijden in trapgevels eindigend, gemetselde bogen boven de vensters; slechts de bove..

Woon-winkelpand

Oudkerkhof 20
Utrecht
Oudkerkhof 20 Inleiding WOON-WINKELPAND, gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect J. Nijland in een van diverse historische stijlen afge..

Voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Oudkerkhof 35
Utrecht
Middeleeuws voorhuis met drie bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. Het op enige afstand van het voorhuis gelegen achterh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Utrecht

Foto's (1)