Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonwinkelpand met Art Nouveau invloeden in Utrecht

Gebouw

Zadelstraat 19
3511LR Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1900-1901
Architect: M.E. Kuiler


Beschrijving van Woonwinkelpand met Art Nouveau invloeden

Zadelstraat 19;19bis Inleiding WOONWINKELPAND in 1901 gebouwd voor de firma Noack in eclectische stijl naar ontwerp van M.E. Kuiler in een hoofzakelijk door de Art Nouveau beinvloede stijl. Omschrijving Pand op rechthoekige plattegrond van drie bouwlagen en kruispannen afgeplat schilddak waarin platgedekte dakkapel. Bakstenen gevel met detaillering in geglazuurde baksteen, natuursteen, kunststeen en tegels. Begane grond met vernieuwde winkelpui op deels nog aanwezige natuurstenen basement. De omlijsting van de pui bestaat uit kunststenen penanten met Art Nouveau detaillering, bij de tweede bouwlaag overgaand in een hoefijzerboogvormige nis, met op de overgang van beide bouwlagen twee gebeeldhouwde aapjes. De hoefijzerboogvormige nis van de tweede bouwlaag is uitgevoerd in kunststeen met natuurstenen sluitsteen met plantenmotief en jaartal "1901". Binnen de nis een driedelig houten kozijn met dubbele balkondeuren en aan weerszijden van het bovenlicht tegeltableaus met Art Nouveau-motieven. Bovenzijde van de balkondeuren en de ramen en het bovenlicht hebben een roedenverdeling. Over gehele breedte ijzeren balkonhek met Art Nouveau-motieven. De derde bouwlaag ligt voor wat betreft het linkerdeel van de gevel, terug achter een stenen opengewerkte borstwering, een balkon afschermend. Het rechterdeel van de gevel hier iongenomen door, waarnaast rechts een vierkante toren in het gevelvlak met tentdak, bekroond met een fleuron. De toren heeft aan drie zijden een venster. Langs de gehele dakrand, verspringend bij de toren, een geprofileerde daklijst op klossen. Waardering Woonwinkelpand van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een pand met een op de vormentaal van de Art Nouveau geënte eclectische stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514235
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zadelstraat 19/19bis

Zadelstraat 19/19bis is het adres van een rijksmonumentaal pand in de Nederlandse stad Utrecht.

Het woonwinkelpand in de Zadelstraat dateert uit 1901 en is ontworpen door M.E. Kuiler. Het is gebouwd in een eclectische stijl met sterke invloeden uit de art nouveau. De opdrachtgever was de firma Noack.

De oorspronkelijke pui is gaandeweg aangepast waarbij onder meer in recentere tijden een tegeltableau verdwenen is.[1] De Commissie Welstand en Monumenten van de gemeente Utrecht sprak in 2002 naar aanleiding van een illegale verbouwing dat ze ...verbijsterd [was] over zoveel grofheid jegens een monument....[2]

Bronnen/noten


Monumenten in de buurt van Woonwinkelpand met Art Nouveau invloeden in Utrecht

Huis bestaande uit drie bouwlagen, een kelder en een pothuis aan de achterzijde

Zadelstraat 13
Utrecht
In opzet 17e eeuws huis, gelegen tussen de Zadelstraat en het Buurkerkhof, bestaande uit drie bouwlagen, een kelder en een pothuis aan de ac..

Pand met verdieping onder zadeldak

Zadelstraat 9
Utrecht
In oorsprong mogelijk 17e eeuws PAND met verdieping onder zadeldak; gepleisterde tuitgevel waarin houten gedeelde winkelpui (19e eeuws) en T..

Woning tegen de buurkerk met rechte kroonlijst

Buurkerkhof 11
Utrecht
Woning tegen de Buurkerk met rechte kroonlijst.

Middeleeuws pand van momenteel drie, oorspronkelijk twee, bouwlagen op een hoge kelder

Buurkerkhof 9
Utrecht
Een middeleeuws pand van momenteel drie, oorspronkelijk twee, bouwlagen op een hoge kelder. Oorspronkelijk vormde dit vier vakken diepe pan..

Pand met 17e-eeuwse trapgevel

Zadelstraat 33
Utrecht
Pand met 17e eeuwse trapgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonwinkelpand met Art Nouveau invloeden in Utrecht

Foto's (2)