Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Societeit de Vriendschap in Utrecht

Gebouw

Keistraat 24
3512HV Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1865


Beschrijving van Societeit de Vriendschap

Keistraat 24 Inleiding In 1865 in neo-classicistische stijl verbouwd ouder pand, bestemd als SOCIETEIT en gelegen op de hoek van Jansdam en Keistraat. Omschrijving SOCIETEITSGEBOUW op rechthoekige plattegrond en bestaande uit hoofdzaal en bijgebouw. De voorbouw met voorgevel aan de Jansdam, is geheel onderkelderd en heeft één zeer hoge bouwlaag, gevolgd door een mezzaninoverdieping met opgelegde velden tussen de vierkante vensters onder een zadeldak met flauwe helling. Het achterste deel heeft twee bouwlagen met langs de Keistraat een naar links omgezet L-vormige mansardekap en verder een plat dak. De geheel gepleisterde gevels aan de Jansdam- en Keistraat-zijde zijn resp. drie en negen venstertraveën breed op een natuurstenen plint, waarbij het middelste venster aan de Jansdam, met een door consoles ondersteunde kroonlijst met kuif vervangen is door een ingang. De overige vensters van de voorbouw met omlijsting en kroonlijst. Brede kroonlijst ter afsluiting met daarboven nog gepleisterd tympaan met dubbelvenster aan Jansdamzijde. Achterbouw met tweemaal zes venstertraveeën bezit begane gronds links één ingang met klassieke omlijsting met tympaan in het licht risalerend linkervlak. Interieur gaaf bewaard met diverse in classicistische stijl uitgevoerde stucplafonds met ondermeer rosetten, schilderingen en rocaille- elementen. Waardering SOCIETEITSGEBOUW van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van neo-classicistisch pand met gaaf interieur en als typerend voorbeeld van een 19e eeuwse herensocieteit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514232
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Societeit de Vriendschap in Utrecht

Herenhuis met rechte kroonlijst en terzijde van deur 2 vensters

Keistraat 3
Utrecht
Herenhuis met rechte kroonlijst en terzijde van deur 2 vensters, XVIII.

Pand met eenvoudige lijstgevel met horizontale architraven boven vensters

Keistraat 5
Utrecht
Pand met eenvoudige lijstgevel met horizontale architraven boven vensters.

Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst

Keistraat 7
Utrecht
Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst XIX.

Waterschapshuis Lek Bovendams

Keistraat 9
Utrecht
Waterschapshuis Lek Bovendams. Voorgevel van 6 vensterbreedte. Middenpartij met vroeg XIX neoclassieke ornamentatie. Aan de korte zijde der ..

Claustraal huis van de immuniteit van Sint Pieter

Achter St.-Pieter 4
Utrecht
In aanleg laat-middeleeuws claustraal HUIS van de immuniteit van Sint Pieter. Verbouwd in 1630, omstreeks 1660 en in de 18e eeuw, waardoor e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)