Herenhuis in neo-classicistische stijl in Utrecht

Lange Nieuwstraat 11
3512PA Utrecht

Bouwjaar: ca. 1850

Beschrijving van Herenhuis in neo-classicistische stijl

Lange Nieuwstraat Inleiding In oorsprong vermoedelijk ouder HERENHUIS, rond 1850 verbouwd in neo-classicistische stijl. Omschrijving Diep woonhuis van tweeeneenhalve bouwlaag en met pannen gedekt schilddak evenwijdig aan de straatzijde, uitgebreid met omgezette dwarskap op het voorste deel. De geheel gepleisterde voorgevel telt vier traveëen waarvan de tweede en derde travee lichtrisalerend, waarin in oorsprong twee deuren, waarvan de linker tot venster is verbouwd. De bouwlagen zijn gescheiden door geprofileerde en gekorniste lijsten, de gevel wordt aan weerszijden beëindigd door met casementen uitgevoerde pilasters over twee bouwlagen. De gevel wordt beëindigd door een mezzanino waarin vensters onder een gekorniste kroonlijst. De vensters zijn achtruits schuifvensters, waarvan de kozijnen terugliggen ten opzichte van het muurvlak. Waardering HERENHUIS van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en gaaf voorbeeld van een in neo-classicistische bouwstijl opgetrokken woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)