Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel Herenhuis in Utrecht

Woonhuis

Lucasbolwerk 18
3512EH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Dubbel Herenhuis

Inleiding Dubbel HERENHUIS uit 1885, ontworpen door architect J.H.J. van Lunteren in eclectische stijl. Het pand maakt deel uit van een reeks gelijksoortige panden, waarvan meerdere ontworpen zijn door architect van Lunteren. Omschrijving Twee spiegelsymmetrische herenhuizen op rechthoekige plattegrond, van drie bouwlagen en een met pannen gedekt zadeldak evenwijdig aan de straat. Zes traveeën brede lijstgevel (respectievelijk drie en drie traveeën), waarvan de middelste traveeën de ingangspartijen bevatten en licht risalerend en gepleisterd zijn uitgevoerd, hierboven een dubbele dakkapel, afgesloten door een gebroken fronton waarin een vaas. De gevel wordt aan weerszijden beëindigd door een gepleisterde pilaster over de verdiepingen. De beganegrond is in blokken gepleisterd op een hardstenen plint. Ingangen met daarboven balkons op consoles. Alle vensters zijn T- en H-schuifvensters. Vensters van de risalerende travee zijn rijk vormgegeven door de gepleisterde omlijstingen met onder meer pilasterstellingen onder een kroonlijst waarin een cartouche en, boven, diverse rocaille-ornamenten. Boven de vensters sierlijk fronton met dito vullingen. De gevel wordt beëindigd door een brede lijst met kroonlijst. Waardering Dubbel herenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Eclecticisme met fraaie barok-elementen, tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een ensemble beeldbepalende panden aan het Lucas Bolwerk, ontworpen door architect van Lunteren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514229
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel Herenhuis in Utrecht

Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak evenwijdig aan de straat

Keizerstraat 47
Utrecht
Middeleeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak (met rechts een schild) evenwijdig aan de straat. Het pand is vier vakken breed en bli..

Drie geschakelde herenhuizen in één opzet gebouwd

Lucasbolwerk 10
Utrecht
Inleiding Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect J.H.J. van Lunteren. De panden maken deel ..

Symposion

Lucasbolwerk 8
Utrecht
Inleiding In 1880 gebouwd dubbel HERENHUIS in rijke Neo-Renaissancestijl gelegen aan het Lucasbolwerk, deel uitmakend van een reeks gelijks..

Pand met bakstenen gevel met natuurstenen kroonlijst en dito tympanen boven de kruisvensters

Keizerstraat 35
Utrecht
Pand met bakstenen gevel met natuurstenen kroonlijst en dito tympanen boven de kruisvensters. Fraaie gedecoreerde natuurstenen ingang, 1645.

Pand met verdieping onder dwarsgeplaatst, pannen zadeldak tussen trapgevels

Lange Jufferstraat 10
Utrecht
Uit de vijftiende eeuw daterend pand met verdieping onder dwarsgeplaatst, pannen zadeldak tussen trapgevels. De gevel aan de zijde van de bi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel Herenhuis in Utrecht

Foto's (1)