Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Symposion in Utrecht

Woonhuis

Lucasbolwerk 8
3512EG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1870


Beschrijving van Symposion

Inleiding In 1880 gebouwd dubbel HERENHUIS in rijke Neo-Renaissancestijl gelegen aan het Lucasbolwerk, deel uitmakend van een reeks gelijksoortige panden. Omschrijving Asymmetrisch, onderkelderd dubbelpand van twee bouwlagen en met shingles gedekt afgeplat schilddakk evenwijdig aan de straat. Negen traveëen brede lijstgevel opgetrokken in rode en zwarte baksteen, pleister, kunst- en natuursteen, met licht risalerende vierde en vijfde travee van links, opgetrokken tot halsgevel en risalerende rechter travee, met erker met als rijke halsgevel uitgevoerde dakkapel. Eerste bouwlaag met hardstenen plint en rondboogvensters met glas-in-lood bovenlichten en sluitstenen met diverse koppen. In de tweede en zevende travee een vleugelpanneel onder bovenlicht, uitgevoerd met pilasterstelling met renaissance-motieven. Rechts in de latei de (niet oorspronkelijke) naam "Symposius" in neo-renaissance-omlijsting. Tussen de vensterkoppen sierankers. Tussen de eerste en tweede bouwlaag een brede witgepleisterde band met ter hoogte van zowel het risalerende deel als de erker rolwerkmotieven. Tweede bouwlaag met rechthoekige schuifvensters met gedeeld bovenlicht met korfboogvormige strek en sluitstenen met diverse soorten koppen. Voorts onder meer speklagen en tussen de vensters gemetselde ionische pilasters, rustend op zware, bewerkte consoles. Gevelbeëindiging door kroonlijst. Linker halsgevel omsluit twee T-vensters met onder meer speklagen, klauwstukken, ter weerszijden van een diamantkop onder een fronton. Erker op zware, met rolwerk versierde consoles, ionische pilasters, opgelegde rolwerkmotieven en een rijk versierde halsgevel waarin een in vier gedeeld draairaam. Voorts nog twee dakkapellen met een stolpraam tussen pilasters onder een halfrond fronton. Interieur met veel oorspronkelijke details, onder meer in Lucas Bolwerk 7 op de beganegrond een voor- en achterkamer met stucplafonds, betimmering van de deuren en vensters, deuren met beschilderde panelen en glas-in-lood motieven en schouwen. Voorts op de beganegrond keuken met diverse kasten. Eerste verdieping eveneens met voor- en achterkamer met ondermeer stucplafonds, lijsten, betimmering van deuren en vensters en diverse schouwtjes. Zolderverdieping met onder meer muurkasten en schouwtjes. Oorspronkelijk trappenhuis met onder meer op de tweede verdieping enkele nissen (Palladiaans motief). Interieur van nummer 8 Waardering Dubbel woonhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en rijk voorbeeld van Hollandse Neo-Renaissance en vanwege de stedenbouwkunige waarde als onderdeel van een beeldbepalend ensemble gelijksoortige panden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514228
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Symposion (rechts)

Symposion is sinds 1919 de sociëteit van Unitas Studiosorum Rheno-Traiectina en is gelegen midden in het historisch centrum van de stad Utrecht, tegenover de Stadsschouwburg aan het Lucasbolwerk. Het pand zelf is gebouwd in 1881 en heeft een neorenaissance bouwstijl en een monumentale status.

De Hijweegebar bevindt zich op de eerste verdieping van het pand en vormt het centrale punt van de sociëteit. In 1999/2000 is de sociëteit groots verbouwd. In verband met geluidsoverlast van de buren is de toenmalige Eetzaal uitgebouwd tot een grote feestzaal, welke door middel van een zogenaamde 'doos-in-doos constructie' volledig geluiddicht is. Ondanks dat de verbouwing de bestemming van de Eetzaal behoorlijk veranderde wordt deze nog steeds zo genoemd, mede omdat hier nog steeds iedere avond gegeten wordt door de leden. Naast deze ruimtes zijn er nog tal van zalen waar commissies kunnen werken of groeperingen als jaarclubs, disputen en dergelijke met elkaar kunnen eten of een andere activiteit kunnen houden.

In de Tweede Wereldoorlog is Symposion, na de gedwongen ontbinding van studentenverenigingen, gebruikt door de Nationale Jeugdstorm.

Trivia

Over sociëteit Symposion is een gedicht aan de hand van Leo Vroman verschenen, die in zijn tijd als lid van Unitas Studiosorum Rheno-Traiectina zich tevens bezighield met inmiddels verloren gegane beschilderingen van de muren van Symposion.

Externe links


Monumenten in de buurt van Symposion in Utrecht

Drie geschakelde herenhuizen in één opzet gebouwd

Lucasbolwerk 10
Utrecht
Inleiding Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect J.H.J. van Lunteren. De panden maken deel ..

Pand met verdieping onder dwarsgeplaatst, pannen zadeldak tussen trapgevels

Lange Jufferstraat 10
Utrecht
Uit de vijftiende eeuw daterend pand met verdieping onder dwarsgeplaatst, pannen zadeldak tussen trapgevels. De gevel aan de zijde van de bi..

Dubbel Herenhuis

Lucasbolwerk 18
Utrecht
Inleiding Dubbel HERENHUIS uit 1885, ontworpen door architect J.H.J. van Lunteren in eclectische stijl. Het pand maakt deel uit van een ree..

Pand met bakstenen gevel met natuurstenen kroonlijst en dito tympanen boven de kruisvensters

Keizerstraat 35
Utrecht
Pand met bakstenen gevel met natuurstenen kroonlijst en dito tympanen boven de kruisvensters. Fraaie gedecoreerde natuurstenen ingang, 1645.

Pand met gepleisterde langgerekte gevel met rechte kroonlijst

Muntstraat 7
Utrecht
Pand met gepleisterde langgerekte gevel met rechte kroonlijst, XVII. XVIII ingangsomlijsting.

Kaart & Routeplanner

Route naar Symposion in Utrecht

Foto's (1)