Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drie geschakelde herenhuizen in één opzet gebouwd in Utrecht

Woonhuis

Lucasbolwerk 10
3512EH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1873


Beschrijving van Drie geschakelde herenhuizen in één opzet gebouwd

Inleiding Drie geschakelde HERENHUIZEN in één opzet gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect J.H.J. van Lunteren. De panden maken deel uit van een gelijksoortige ensemble woonhuizen aan het Lucas Bolwerk, waarvan meerdere naar ontwerp van Van Lunteren. Omschrijving Drie geschakelde panden in symmetrische opzet, waarbij de buitenste twee panden ten opzichte van elkaar spiegelbeeldig zijn, het middelste pand heeft de symmetrie-as in het midden. Alle drie panden op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en pannen kappen evenwijdig aan de straat, het middelste pand is iets hoger. De panden nummer 9 en 11 zijn uitgevoerd met drie traveeen brede gevel, de ingang gelegen in risalerende, geheel in blokken gepleisterde buitenste travee. Lage beganegrondverdieping met in oorsprong twee schuifvensters (venster in nr 9 gewijzigd) en deur, waarboven een balkon op rijk bewerkte consoles. Eerste verdieping uitgevoerd als bel-etage met franse balkons. Alle vensters van oorsprong schuifvensters en boven in de risaliet de derde bouwlaag twee mezzanino-vensters. Gevelbeëindiging met brede lijst met opgelegde velden. In de kap twee dakkapellen met pilasters en beëindiging in vorm van tympaan (dakkapellen nummer 9 gewijzigd). Nummer 10, in de centrale as van het bouwblok, met in hardsteen uitgevoerde beganegrond, deur in middelste travee, schuifvenster aan weerszijden in eerste en derde travee. Op de bel-etage middelste travee franse balkons. Middelste travee op de verdiepingen gepleisterd, evenals de hoekpilasters van de risaliet, hardsteen op beganegrond. Onder de vensters van de derde bouwlaag opgelegde velden met decoratie. Middelste travee extra rijk uitgevoerd met balkon op hardstenen consoles op tweede bouwlaag, ionische pilaster aan weerszijden van venster, bekroond met lijst met gebroken fronton, daaronder opgelegde velden met decoratie. Beëindiging van de gevel met brede kroonlijst, met daarin rechts en links twee mezzanino-vensters en in de middelste, gepleisterde travee een rond venster onder een geprofileerde, gebroken halfrond fronton. Boven de eerste en derde travee een dakkapel met stolpraam met pilaster en geprofileerde lijst. Oorspronkelijke interieur-onderdelen ondermeer in de vorm van stucplafonds. Waardering Drie herenhuizen in één opzet van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Eclecticisme. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een gelijksoortige ensemble beeldbepalende panden aan het Lucas Bolwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514227
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Drie geschakelde herenhuizen in één opzet gebouwd in Utrecht

Symposion

Lucasbolwerk 8
Utrecht
Inleiding In 1880 gebouwd dubbel HERENHUIS in rijke Neo-Renaissancestijl gelegen aan het Lucasbolwerk, deel uitmakend van een reeks gelijks..

Pand met verdieping onder dwarsgeplaatst, pannen zadeldak tussen trapgevels

Lange Jufferstraat 10
Utrecht
Uit de vijftiende eeuw daterend pand met verdieping onder dwarsgeplaatst, pannen zadeldak tussen trapgevels. De gevel aan de zijde van de bi..

Dubbel Herenhuis

Lucasbolwerk 18
Utrecht
Inleiding Dubbel HERENHUIS uit 1885, ontworpen door architect J.H.J. van Lunteren in eclectische stijl. Het pand maakt deel uit van een ree..

Pand met bakstenen gevel met natuurstenen kroonlijst en dito tympanen boven de kruisvensters

Keizerstraat 35
Utrecht
Pand met bakstenen gevel met natuurstenen kroonlijst en dito tympanen boven de kruisvensters. Fraaie gedecoreerde natuurstenen ingang, 1645.

Koetshuis van het huis Leedenberch

Keizerstraat 20
Utrecht
17e-eeuws koetshuis van het huis Ledenberch (Drift 17, beschermd monument). Groot, monumentaal opgezet gebouw van een bouwlaag en twee fors..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)