Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Johannes de Deo in Utrecht

Gebouw

Mariaplaats 28
3511LL Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1895
Architect: J. van Kesteren


Beschrijving van Johannes de Deo

Inleiding In 1895 gebouwd ZIEKENHUIS van de Broeders van Johannes de Deo. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande bouwdelen, een kapel en een poortgebouw. Het is gelegen op de Mariaplaats, tegen de oude kloostergang van St. Marie aangebouwd, met een groot voorplein en opgetrokken in Neo-Gotiek naar ontwerp van architect van Kesteren. In 1928 is het rechterdeel in dezelfde stijl aangebouwd. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik bij de Hogeschool der Kunsten (conservatorium). Omschrijving L-vormig, onderkelderd hoofdgebouw van drie bouwlagen en twee kappen evenwijdig aan de rooilijnen. Het geheel in baksteen opgetrokken pand heeft een veertien traveeën brede voorgevel (oostvleugel) met tot gotische trapgevel opgetrokken middenrisaliet van drie traveeën. Het gedeelte rechts van de trapgevel dateert van 1928. Haaks op het voorste deel een negen traveeën brede zuidvleugel, eveneens met tot gotische trapgevel opgetrokken risalerend middendeel. Op het draaipunt van beide bouwdelen is, uitspringend, een achthoekige toren met naaldspits gesitueerd. Voorts een links tegen de zuidvleugel geplaatst poortgebouw, toegang verlenend tot binnenterrein. Beide gevels (oost en zuid) met houten kruisvensters, geplaatst in boogvormige nissen, waarvan in de tweede bouwlaag met bakstenen driepassen, de derde bouwlaag met dubbele bogen. Voorgevel met in middenrisaliet gelegen spitsboogvormig portaal met houten deur en stenen bordes, met daarboven in de muurdammen van de verdieping twee nissen met beelden. De trapgevels met klimmende blindnissen, bakstenen traceerwerk, sierankers en bakstenen pinakels op de treden. De hoektoren links met gotische blindnissen en enkelvoudige vensters, in de extra bouwlaag onder de naaldspits vensters en nissen in gotische bogen gezet. Beide gevels voorts gedecoreerd met sierankers, ijzersmeedwerk en tandlijsten. Langs de dakrand een reeks van dakkapellen met tentdaken. Haaks op de achtergevel langs de zuidvleugel van de kloostergang aangebouwde kapel met vijfzijdige koorsluiting, geheel uitgevoerd in dezelfde stijl als het hoofdgebouw. Interieur van de kapel met kruisribgewelven, deuren met beslagwerk, vloeren met ingelegde patronen, glas-in-lood vensters. Indeling hoofdgebouw met centrale gang over de gehele lengte en aan weerszijden de diverse vertrekken. De gangen hebben vloeren met ingelegde patronen. Portaal met kruisribgewelven, eveneens kruisribgewelven in inrijpoort. Waardering Voormalig ziekenhuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Neo-Gotiek en vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van Roomskatholieke ziekenhuisbouw aan het eind van de 19de eeuw. Tevens van stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend element van de Mariaplaats alsmede als achtergrond van de Mariakloostergang, waarbij met name de kapel een rol speelt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johannes de Deo
Het voormalige ziekenhuis in de Utrechtse binnenstad met een ruim voorplein
Het voormalige ziekenhuis in de Utrechtse binnenstad met een ruim voorplein
Locatie Utrecht, Mariaplaats
Oorspr. functie ziekenhuis
Huidig gebruik Utrechts Conservatorium
Bouw gereed ca. 1895
Bouwstijl neogotiek
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514225
Architect J. van Kesteren
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het St. Joannes de Deo is een voormalig ziekenhuis aan de Mariaplaats in de Nederlandse stad Utrecht.

Het ziekenhuis, dat in 1896 is geopend, was een project van de rooms-katholieke congregatie Broeders van Barmhartigheid van St. Joannes de Deo, de Nederlandse tak van de Duitse congregatie Barmhartige Broeders van Montabaur. De broeders konden dit ziekenhuis bouwen door een legaat van jonkheer Frederik Karel Bosch. (fl. 150.000,--) Oorspronkelijk bestond alleen het linkerdeel van het gebouw. Het gedeelte rechts van de trapgevel werd in de twintigste eeuw in identieke stijl (neogotiek) toegevoegd.[1] In 1971 is het gebouw in gebruik genomen door het Utrechts Conservatorium.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Johannes de Deo in Utrecht

Overgebleven deel van de Mariakerk

Oostelijke arm kruisgang Mariaplaats
Utrecht
OOSTELIJKE ARM van de kruisgang van St. Marie. Bogen rustend op zandstenen zuilen met teerlingkapitelen. 2e helft XII gedeeltelijk vernieuwd..

Overgebleven deel van de Mariakerk

Zuidelijke arm kruisgang Mariaplaats
Utrecht
ZUIDELIJKE ARM van de kruisgang van St. Marie. Bogen rustend op zandstenen zuilen met teerlingkapitelen. 2e helft XII gedeeltelijk vernieuwd..

Huizenrij tegen de achterzijde der kloostergang aan gebouwd

Mariahoek 14
Utrecht
Huizenrij tegen de achterzijde der Kloostergang aangebouwd.

Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen

Mariaplaats 27
Utrecht
In opdracht van het Collegium Musicum Trajectinum naar ontwerp van stadsarchitect J. van Maurik en stadskameraar G.W. Deketh (uit 1843, geba..

St. Maria Pomp op de Mariaplaats

Pomp Mariaplaats
Utrecht
Uit 1844 daterende hardstenen pomp.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)