Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonwinkelpand in Utrecht

Gebouw

Steenweg 44
3511JS Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1891-1981
Architect: W.J. van Vogelpoel


Beschrijving van Woonwinkelpand

Steenweg 44 Inleiding WOONWINKELPAND, gebouwd in 1891 als apotheek en drogist in opdracht van A.G.H van Spanje naar ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel in eclectische stijl. Omschrijving Onderkelderd pand, van drie bouwlagen en afgeplat schilddak, gedekt met losanges aan de voorzijde. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met duidelijke middenas die door een stijlvolle erker wordt benadrukt. In baksteen met kunst-, natuursteen en hout opgetrokken gevel van drie travee├źn breed. De beganegrond is in natuursteen en hout uitgevoerd als rijke, symmetrische winkelpui met pilasters, zuiltjes en twee naast elkaar geplaatste paneeldeuren met in renaissancestijl uitgesneden houten planten- en rankenmotieven, met op de middenstijl een hertekop. Tweede bouwlaag met houten schuifvensters in natuurstenen omlijsting, met natuurstenen balustrade. De middentravee heeft een houten erker met rijk houtsnijwerk. De gevel wordt aan beide zijden afgesloten door pilasters in baksteen (verdiepingen) en kunststeen (begane gronds). Derde bouwlaag met Franse balkons en vensters met natuurstenen omlijsting in pilasterstelling, balkon voor middelste travee met balustrade met uitgesneden motieven. Gekorniste kroonlijst op hoekconsoles met leeuwekoppen, hoekopzetstukken met een vaas. In de middenas een dakkapel met rijk gedecoreerde, aan twee zijden op de hoeken geplaatste pilasters met voluten. Aan weerszijden een rondboogvormig afgesloten dakkapel. Waardering WOONWINKELHUIS, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere en rijke vormgeving van de gevel waarin een fraaie houten erker en tevens vanwege de plaats in het oeuvre van de architect W.J. van de Vogelpoel. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de gezondheidszorg en de enorme groei van het beroep van apotheker/drogist rond 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514223
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonwinkelpand in Utrecht

Eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg

Steenweg 49
Utrecht
Middeleeuws eenlaags pand met zadeldak tussen trapgevels evenwijdig aan de Lauwersteeg. Het tussen de omringende bebouwing verscholen pand ..

woonhuis

Mariastraat 4
Utrecht
Middeleeuws voorhuis, met een 18e eeuwse voorgevel, bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder. Benevens een..

Huis Zoudenbalch

Donkerstraat 15
Utrecht
Huis Zoudenbalch, gebouwd 1467-8, kort daarop aan de w.zijde uitgebreid. Hardstenen gevel na brand van 1903 in 1904 gerestaureerd. Gekanteel..

Bakkerspoort, verband houdend met Huis Zoudenbalch

Mariastraat 28
Utrecht
Bakkerspoort, behorend bij huis Zoudenbalck, 2e helft XV. Poortgebouw met balustrade langs het dak.

Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kap loodrecht op de straat en een kelder

Steenweg 33
Utrecht
Diep pand bestaande uit drie bouwlagen en een kelder en links daarvan een poort en poorthuis van twee verdiepingen met een mansardekap met v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonwinkelpand in Utrecht

Foto's (2)