Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sic Semper in Utrecht

Gebouw

Trans 19
3512JJ Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1890
Architect: P.J. Houtzagers


Beschrijving van Sic Semper

Trans 19;21;23;25;27;29;31;33;35;37;39;41 Inleiding Voormalig SOCIETEITSGEBOUW "Sic Semper", in 1890 gebouwd op hoek Nieuwegracht en Trans naar ontwerp van architect P.J. Houtzagers. Bij de bouw zijn deels oudere kelders behouden. Omschrijving Geheel onderkelderd pand van twee bouwlagen en samengesteld dak waarin aangekapte dakkapellen, tuitgevels en (hoek)torens. Gevel aan de Trans is negen venstertraveeën breed, gevel aan Nieuwegracht drie venstertraveeën, met als verbindend element tussen beide gevels een op de hoek geplaatste achthoekige toren onder door leien gedekt achthoekige spits met neogotische dakkapelletjes. Aan de Nieuwegrachtzijde is deze linker travee licht risalerend en heeft een stenen balkon op zware consoles en een in de geveltop driepasvormige nis waarin een rondvenster boven een tweelicht. Aan Transzijde doet zich in de linkertravee een hiermee overeenkomstige gevel voor met alleen ter plaatse van het balkon een houten erker. De Transzijde heeft eveneens een risalerende travee, de derde van rechts, die is uitgebouwd tot toren met vierzijdige spits. In dit bouwdeel is de vernieuwde ingang gelegen. Alle schuifvensters hebben op de eerste bouwlaag een rondboogvormige beëindiging met tegeltableau's met plantmotieven en op de tweede bouwlaag een stompe spitsboog waaronder tegeltableau's met voorstellingen van onder meer de hoek vóór de bouw van het pand, de naam "Sic Semper" en de jaartallen 1775-1838-1891, voorts ondermeer nog afbeelding van de oude situatie in een gevelsteen in de gevel aan de Nieuwegracht. Aan Trans een gevelsteen met cartouche en daarbinnen een - nu onleesbare - afbeelding. De bouwlagen worden gescheiden door bakstenen geprofileerde waterlijsten. De gevel wordt beëindigd met een ter plaatse van de torens deels boogfries en deels uitgemetseld siermetselwerk, ijzeren crête en gestileerde planten- en bloemenmotieven langs de dakrand. De dakgoort rust op gesneden klossen. Op de hoeken, aan de neo-gotische dakkapellen en ter bekroning van de tentdaken en torenspitsen smeedijzeren bloemmotieven. Een deel van de oorspronkelijke interieurs is nog aanwezig, ondermeer het trappenhuis, stuc- en houten plafonds, lambrisering en enkele schouwen. Waardering Voormalig SOCIETEITSGEBOUW van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en rijk voorbeeld van het werk van P.J. Houtzagers met neo-gotische elementen. Voorts vanwege de stedenbouwkundige waarde vanwege de situering. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming welke is verbonden met de geschiedenis van het verenigingsleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514222
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sic Semper
Sic Semper gezien vanaf de Pausdambrug
Sic Semper gezien vanaf de Pausdambrug
Locatie Utrecht, Trans 19
Oorspr. functie sociëteitsgebouw
Huidig gebruik appartementen
Bouw gereed 1890
Bouwstijl neogotiek
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 514222
Architect P.J. Houtzagers
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Sic Semper is een rijksmonumentaal gebouw in de Nederlandse stad Utrecht. Het is vernoemd naar een gelijknamige vereniging die hier zetelde.

Het uit 1890 daterende bouwwerk is een ontwerp van de architect P.J. Houtzagers. Het pand bevindt zich op de hoek van de Trans met de Nieuwegracht. Onder het gebouw bevinden zich deels kelders van oudere datum. Daarboven bevinden zich twee bouwlagen. Het geheel is voorzien van neogotische elementen en onder meer dakkapellen, tuitgevels en (hoek)torens. Het oorspronkelijke interieur is nog deels intact met een trappenhuis, lambrisering, stuc- en houten plafonds en enkele schouwen.

Het gebouw ontleent zijn naam aan de sociëteit Sic Semper waarvoor het is gebouwd. Deze prinsgezinde Oranjesociëteit werd in 1775 opgericht in Utrecht. Het vorige bouwwerk van deze vereniging op deze locatie is in een gevelsteen van Sic Semper uitgebeeld. De 17e-eeuwse schouw van het afgebroken gebouw kreeg in 1892 een herbestemming in het door Houtzagers ontworpen Raadhuis te Soest. De sociëteit Sic Semper is in 1914 opgeheven. Het gebouw is sindsdien gebruikt door de Centrale Raad van Beroep, en verbouwd tot appartementen.

Bron


Monumenten in de buurt van Sic Semper in Utrecht

Pand met lijstgevel

Trans 17
Utrecht
Pand met lijstgevel, XIX.

Pand met gevel met rechte kroonlijst op consoles

Trans 15
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst op consoles, XVIII.

Lijstgevel, gepleisterd

Trans 13
Utrecht
Lijstgevel, gepleisterd, XVIII, huis van oudere oorsprong.

Pand met statige zeven ramen brede gevel, rechte getande kroonlijst, zadeldak tussen topgevels aan de korte zijde

Trans 10
Utrecht
Pand met statige 7 ramen brede gevel, rechte getande kroonlijst, zadeldak tussen topgevels aan de korte zijde, XVII.

Pand met lijstgevel en zadeldak

Trans 12
Utrecht
Pand met 18e eeuwse lijstgevel met zadeldak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sic Semper in Utrecht

Foto's (4)