Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bibliotheek in Utrecht

Gebouw

Voetiusstraat 2 a
3512JM Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1910
Architect: J. Stuivinga Stuivinga J 1910 J. Stuivinga


Beschrijving van Bibliotheek

Voetiusstraat 2 - Openbare bibliotheek Omschrijving Langwerpig rechthoekig, geheel onderkelderde BIBLIOTHEEK van twee bouwlagen en pannen zadeldak met schild rechts evenwijdig aan de straat. Negen traveeën brede voorgevel, geheel opgetrokken in baksteen op een gecombineerde hard-en zandstenen plint. Rechts van het midden zijn twee traveeën uitgevoerd als een toren van drie bouwlagen met tentdak. In dit deel is de ingang gelegen, uitgevoerd met hard- en zandstenen omlijsting waarbinnen houten deur met op het kalf "Openbare Leeszaal". Links van de hoofdingang een geheel in de natuurstenen plint opgenomen, kleinere houten deur naar het souterrain, eveneens rondboogvormig. Rechts van de ingang korfboogvormige souterrainvensters met diefijzers, links alle souterrainvensters rechthoekig, eveneens met diefijzers. Eerste bouwlaag met houten kruisvensters, geheel met glas-in-lood ruiten en korfboogvormige beëindiging. Tweede bouwlaag eveens houten kruisvensters met glas-in-lood ruiten, ditmaal afgesloten met strekken. Links boven de ingang groot samengesteld venster waarvan het bovenste deel als tweelicht met deelzuil is uitgevoerd. Rechts boven de deur een uitgebouwde erker. Rond alle vensters ter decoratie natuurstenen blokken, voorts is de gevel gedecoreerd met staaf- en sierankers. Gevelbeëindiging met onderbroken daklijst op klossen, daarboven kleine dakkapellen in stijl, waarbij de dakkapel op de hoger opgetrokken ingangspartij een segmentboogvormig fronton heeft ter beëindiging. Op het tentdak eenachthoekige lantaarn met peer met daarboven een loden bekroning in de vorm van een bol met windwijzer. Linker zijgevel vormgegeven als trapgevel. Waardering Bibliotheek van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van Hollandse neo-renaissance en als onderdeel van het oeuvre van architect J. Stuivinga. Tevens van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een openbare leeszaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514220
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bibliotheek in Utrecht

Pand met lijstgevel

Domstraat 8
Utrecht
Pand met lijstgevel aansluitend bij nr. 6, hoekblok omtrent 1860.

Pand met lijstgevel met middenpartij omtrent 1860

Domstraat 6
Utrecht
Pand met lijstgevel met middenpartij omtrent 1860.

Domkerk, sacristie en librie

Achter de Dom 1
Utrecht
DOMKERKCOMPLEX. Domkerk, sacristie en librie. Ned. Herv. Kerk, voorheen St. Maartenskerk. Nooit geheel voltooide kruisbasiliek waarvan schip..

Beheersderswoning

Voetiusstraat 4
Utrecht
Voetiusstraat 4 - beheerderswoning met poortje en plaatsje Omschrijving BEHEERDERSWONING met rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en z..

Pand met hardstenen hoge gevel

Achter de Dom 12
Utrecht
PAND met hardstenen hoge gevel; rechte lijstgevel met metopen. Louis XVI ornamenten in gebogen bovenlijsten der ramen en deur.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bibliotheek in Utrecht

Foto's (1)