Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begijnekade in Utrecht

Woonhuis

Begijnekade 12
3512VV Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1860-1870


Beschrijving van Begijnekade

Omschrijving Reeks van WOONHUIZEN, gebouwd in 1872 en gelegen aan de oostzijde van het voormalige Begijnebolwerk. De panden hebben een souterrain, uitgevoerd in hardsteen en daarboven twee bouwlagen met gebroken kap en nok evenwijdig aan de straat. Gepleisterde en ongepleisterde gevels, beide met gepleisterde decoraties rond de geprofileerde schuifvensters en kroonlijst. De panden 15 en 18; 16 en 17 zijn spiegelbeeldig. De twee middelste panden van deze vier, tellen beide vier travee├źn. De flankerende panden zijn, behalve dat ze drie travee├źn beslaan, ook iets lager. Sommige panden boven de ingang bezitten een balkon. Per pand een eenvoudige dakkapel. Voor het overige heeft dit blok dezelfde kenmerken als gegeven bij de algemene omschrijving van het complex. Waardering Reeks van woonhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van in eclectische stijl opgetrokken woonhuizen.Tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een ensemble van gelijksoortige gebouwen met een gesloten straatprofiel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514216
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begijnekade in Utrecht

Begijnekade

Begijnekade 1
Utrecht
Omschrijving Woonblok van zes aaneengesloten HERENHUIZEN waarvan de nrs 1 t/m 5 zijn gebouwd in 1872 en herenhuis nr 6 in 1875, op westzijd..

Statig huis, ongepleisterd, met pilasterorde

Van Asch van Wijckskade 27
Utrecht
Statig huis, ongepleisterd, met pilasterorde. Rechte kroonlijst en mansardedak omtrent 1840. Onder leiding van J.D. Zocher tot stand gekomen..

Rechthoekig hoekblok

Van Asch van Wijckskade 25
Utrecht
Rechthoekig hoekblok; onderdeel van de gebouwenreeks van Asch van Wijckkade 19-21-23 in neo-classieke vorm uitgevoerd, gelijk aan nr 19.

Pand met neoklassieke lijstgevel, hoekblok maakt deel uit van serie huizen aan de Van Asch van Wijckkade

Wijde Begijnestraat 27
Utrecht
Pand met neoclassieke lijstgevel, hoekblok maakt deel uit van serie huizen aan de van Asch van Wijckkade.

Statig huis, ongepleisterd, met pilasterorde

Van Asch van Wijckskade 29
Utrecht
Statig huis, ongepleisterd, met pilasterorde. Rechte kroonlijst en mansardedak omtrent 1840. Onder leiding van J.D.Zocher tot stand gekomen...

Kaart & Routeplanner

Route naar Begijnekade in Utrecht

Foto's (1)