Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begijnekade in Utrecht

Woonhuis

Begijnekade 1
3512VT Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Begijnekade

Omschrijving Woonblok van zes aaneengesloten HERENHUIZEN waarvan de nrs 1 t/m 5 zijn gebouwd in 1872 en herenhuis nr 6 in 1875, op westzijde van het voormalige Begijnebolwerk. De op het eerste oog identieke voorgevels van de zes huizen wijken in onderdelen van elkaar af. Vier van de zes huizen bezitten een souterrain en een doorlopende dak- en cordonlijst. Het pand nr 6 bezit in afwijking van de overige huizen, drie bouwlagen, gedekt met mansardekap. Ingang gelegen in de middelste vensteras onder balkon. In de waterlijsten en het geblokte pleisterwerk bestaan onderlinge variaties. Op begane grond drie vensterassen en op de verdiepingen twee boven een hardstenen plint. Per pand een eenvoudige dakkapel. Voor het overige heeft dit blok dezelfde kenmerken als gegeven bij de algemene beschrijving van het complex. Waardering Zes woonhuizen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van woonhuizen opgetrokken in eclectische stijl en tevens vanwege de stedenbouwkundige waarde als deel van een gesloten straatwand en in relatie met de overige complex-onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514215
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begijnekade in Utrecht

Rechthoekig hoekblok

Van Asch van Wijckskade 19
Utrecht
Rechthoekig hoekblok; onderdeel van gebouwen 21-23-25 langs de Asch van Wijckkade gelegen. Stadsuitbreiding onder architecten J.D.Zocher's e..

Gepleisterd pand met rechte kroonlijst met strenge neo-classieke vormen

Van Asch van Wijckskade 21
Utrecht
Gepleisterd pand met rechte kroonlijst met strenge neo-classieke vormen.

Gepleisterd pand met rechte kroonlijst met strenge neo-classieke vormen

Van Asch van Wijckskade 23
Utrecht
Gepleisterd pand met rechte kroonlijst met strenge neo-classieke vormen.

Pand, gepleisterd, met verdieping en mezzanino onder flauwhellend, met pannen gedekt zadeldak met schild aan linkerzijde

Van Asch van Wijckskade 18
Utrecht
Uit het tweede kwart der 19e eeuw daterend pand, gepleisterd, met verdieping en mezzanino onder flauwhellend, met pannen gedekt zadeldak met..

Pand met verdieping en mezzanino onder flauwhellend, met pannen gedekt zadeldak

Van Asch van Wijckskade 17
Utrecht
Uit het tweede kwart der 19e eeuw daterend pand met verdieping en mezzanino onder flauwhellend, met pannen gedekt zadeldak, uitgevoerd in st..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begijnekade in Utrecht

Foto's (1)