Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug in Utrecht

Gebouw

Tolsteegbrug 1
3511ZN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1927-1928
Architect: J.I. Planjer


Beschrijving van Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug

OMSCHRIJVING POLITIEPOST, uitgelegd op een in hoofvorm L-vormige plattegrond, in baksteen opgetrokken, daterend uit 1928. Het pand is gelegen op de hoek Tolsteegbrug/Wijde Doelen. Hoofdopzet van twee bouwlagen, op hoek Wijde Doelen/Tolsteegbrug verhoogd met torenelement, evenals links in de gevel aan Wijde Doelen. De uit aaneengeschakelde blokvormige bouwmassa's bestaande politiepost bevat onder meer in de voorgevel een poort (Tolsteegbrug) en een voor de conciërge bestemde poortwoning (Wijde Doelen). De poort, in de voorgevel grenzend aan de brug geeft toegang tot het singelplantsoen. De poortwoning maakt deel uit van een rij huizen, gelegen aan de Wijde Doelen. Voorgevel (west) aan de Tolsteegbrug met torenachtige uitbouw waarin hoofdingang onder zwaar aangezette boog en beëindigd door met daktegels beklede opbouw. De vier stalen vensters op de beganegrond van de zuidvleugel zijn rondboogvormig, de overige rechthoekig met horizontale roede-indelingen, de lintvensters boven de verdieping zijn door twee zware kalven in drieruis vensters ingedeeld. Geheel rechts wordt het blinde muurvlak doorbroken door de eerder genoemde poort met een door radiaal metselwerk geaccentueerde boog als herhaling van identiek afsluiting als boven de vensters begane gronds voorkomt. Noordgevel aan de Wijde Doelen met teruggeplaatst middendeel van twee bouwlagen tussen twee hoekmassieven. Links een soortgelijke poort (en op de verdieping lintvensters) als beschreven in de voorgevel met erboven gelegen conciërgewoning onder traditioneel pannen zadeldak, daarmee aansluitend aan de bestaande bebouwing. De achterzijde van de noordgevel met binnenplaats opvallend door poortopening met daarboven het balkon van de conciërgewoning waaroverheen het dak gelegd is met lintvenster en dakkapel. De binnenplaats wordt aan oost- en zuidzijde door latere aanbouw gesloten, die overigens van ondergeschikt belang is. Interieur met oorspronkelijke detaillering, ondermeer glas-in-lood ramen in hal en toren, enkele karakteristieke deuren, trappenhuis en betimmering voormalige hoofd-inspekteurskamer. Interieur conciërgewoning met originele hal en trappenhuis. Waardering Politiepost, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van Amsterdamse School en vanwege de stedebouwkundige waarde vanwege de markante positie nabij de brug en als randbebouwing tegen de, het centrum begrenzende, stadsgracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514212
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Louis Hartlooper Complex
Overzicht - Utrecht - 20329952 - RCE.jpg
Locatie Utrecht, Tolsteegbrug 1
Oorspr. functie politiebureau
Huidig gebruik sinds 2004 een bioscoop (Arthouse) met 5 zalen
Start bouw ca. 1927
Bouwstijl Amsterdamse School
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 514212
Architect Johannes Izak Planjer
Achterzijde van het complex
Achterzijde van het complex
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Louis Hartlooper Complex (LHC) is een film- en cultuurcentrum in de Nederlandse stad Utrecht. Het is een initiatief van filmmaker en bioscoopeigenaar Jos Stelling.

Het LHC is genoemd naar Louis Hartlooper, een bekend en kleurrijk persoon uit de Utrechtse filmgeschiedenis. Hij was filmexplicateur in Bioscoopsalon Vreeburg en de Rembrandtbioscoop. Het LHC heeft vijf bioscoopzalen, waar arthouse-films worden vertoond. Ook het organiseren van debatten en cursussen behoort tot de activiteiten. In het LHC is ook kantoorruimte en ruimte voor exposities.

Gebouw

Het LHC is gehuisvest in een voormalig politiebureau uit omstreeks 1927 op de Tolsteegbrug in het Museumkwartier. Het complex is een rijksmonument in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door de Utrechtse stadsarchitect J.I. Planjer. Hij ontwierp het gebouw tegelijk met de naastgelegen brug met kademuur en de tramhalte.[1]

Voor het realiseren van bioscoopzalen was een grondige verbouwing noodzakelijk. Zo moesten er twee bioscoopzalen ingepast worden, terwijl aan de structuur van het pand niets veranderd mocht worden vanwege de monumentenstatus. De zalen zijn op de binnenplaats gebouwd, deels onder de grond, omdat men gebonden was aan een maximumhoogte.

Voor de verbouwing van het pand is geen beroep gedaan op subsidies. In 2001 beloofde de gemeente aan Stelling dat hij het oude politiegebouw kon gebruiken. Het pand werd gekocht en de verbouwing begon al twee jaar later. Op 22 juli 2004 werd het eerste publiek verwelkomd. De officiële opening was op 5 september 2004 door Louis Hartlooper jr., de zoon van Louis Hartlooper.

In 1995 is in het poortgedeelte een driedimensionale gevelsteen geplaatst van Stef Stokhof de Jong getiteld D' Oude Tollesteegh-poort.

Prijs

Elk jaar wordt de Louis Hartlooperprijs uitgereikt aan een verdienstelijk auteur of journalist, die een stimulerende bijdrage levert aan het denken over cinema en aan de verdieping van de Nederlandse filmcultuur.[2]

Zie ook

Referenties

  1. Louis Hartlooper Complex openmonumentendag.nl
  2. Winnaars van de Louis Hartlooperprijs louishartlooperprijs.nl

Externe linksMonumenten in de buurt van Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug in Utrecht

Tolsteegbrug met kademuren, tramwachthuisje en urinoir

Tolsteegbrug 1
Utrecht
Omschrijving BRUG met kademuren, tramwachthuisje en urinoir, gelegen over de stadsbuitengracht, de Twijnstraat verbindend met het Ledig Erf..

Groot pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder

Twijnstraat 58
Utrecht
Opmerkelijk groot middeleeuws pand met de nok loodrecht op de straat, bestaande uit twee bouwlagen en een kelder. Het is vier forse vakken d..

Huis van twee bouwlagen met een mansardekap

Wijde Doelen 2A
Utrecht
Een 17e eeuws huis van twee bouwlagen met een mansardekap. De noordelijke rooilijn van de Wijde Doelen dateert uit 1543. In dat jaar werd d..

Hoekpand bestaande uit twee bouwlagen een kelder en een kap loodrecht op de Twijnstraat

Tolsteegbarrière 1
Utrecht
In wezen middeleeuws hoekpand bestaande uit twee bouwlagen een kelder en een kap loodrecht op de Twijnstraat. Het oorspronkelijke huis is ..

Huis bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een schilddak

Tolsteegbarrière 2
Utrecht
Een in zijn huidige vorm 17e eeuws HUIS van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een schilddak. In opzet vor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Louis Hartlooper Complex (voormalige politiepost Tolsteegbrug in Utrecht

Foto's (2)