Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in Utrecht

Gebouw

Bemuurde Weerd O.Z. 19 bis
3514AN Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Herenhuis

Omschrijving In oorsprong ouder pand, in 1886 verbouwd tot HERENHUIS in neo-renaissancestijl, gelegen aan de Bemuurde Weerd, op rechthoekige plattegrond en met twee bouwlagen onder afgeplat schilddak loodrecht op de rooilijn. Vier travee├źn brede bakstenen gevel op hardstenen plint, waarvan links twee travee├źn uitgevoerd als risaliet met topgevel, met daarin twee oorspronkelijke paneeldeuren. Boven de deuren een houten erker met breed overstek, rustend op uit de waterlijst voortkomende balkonplaat op bewerkte consoles. Dit geveldeel, eindigend als topgevel, bekroond met in kunststeen uitgevoerde allegorische voorstelling van de Nijverheid, geflankeerd door rolwerk onder een driehoekig fronton en bekroond door een obelisk, bevat een stolpraam. Eveneens obelisken op schouders van de topgevel. Schuifvensters in terugliggend bouwdeel rechts, met op de verdieping tudorbogen. De vensteropeningen begane gronds zijn voorzien van korfbogen. Ter hoogte van het kalf en bovendorpel van de vensters rijgen spekbanden de vensters aaneen. De hoeken van neggen en verspringende bouwdelen worden gemarkeerd door hoekblokken in natuursteen. Alleen op de verdieping komt in de bovenlichten van de vensters nog glas in loodramen voor. Siersmeedwerk in de vorm van dakhekken en muurankers. Interieur met waardevolle onderdelen, ondermeer diverse stucplafonds en een rijk gedecoreerd trappenhuis met stucwerk en decoratieve smeedijzeren trapleuning. Waardering Herenhuis, interieur en exterieur van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een fraai gedetailleerd woonhuis in Overgangarchitectuur met duidelijke neo-renaissance invloed. Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging aan de Vecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514210
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in Utrecht

woonhuis

Bemuurde Weerd O.Z. 14
Utrecht
Inleiding Een woonhuis gebouwd in 1898, mogelijk op de fundamenten van een ouder huis gezien de traditionele opzet van voorhuis, binnenplaa..

EKKO

Bemuurde Weerd W.Z. 3
Utrecht
Een voor zijn omgeving opvallend groot 18e eeuws pand bestaande uit drie bouwlagen met kap loodrecht op de straat en kelder onder het achter..

Pand met gebogen voorgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met mansardekap

Weerdsingel W.Z. 66
Utrecht
Pand met gebogen voorgevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, bestaande uit twee bouwlagen met mansardekap. Een opmerkelijk voorbeeld uit..

Huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat

Bemuurde Weerd W.Z. 6
Utrecht
Diep 17e eeuws huis, bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een kap met de nok loodrecht op de straat. De Bemuurde Weerd is een in de ..

Weerdsluis

Weerdsluis Bemuurde Weerd O.Z.
Utrecht
Complex van sluizen met kolk, kademuren en twee bruggen. Rond 1554 werd op deze plaats reeds een schut- of schotdeur aangebracht om de wate..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in Utrecht

Foto's (1)