Abel Tasmanbrug in Utrecht

Leidseweg 90 (tegenover)
3500AA Utrecht

Beschrijving van Abel Tasmanbrug

Omschrijving IJzeren dubbele OPHAALBRUG ('Abel Tasmanbrug') uit 1906, als onderdeel van het sluizencomplex, gelegen in de Leidsche Rijn, ter hoogte van de kruising met het Merwedekanaal. De twee identieke bruggen zijn volgens het technische pricipe van hameipoort, met van vakwerk voorziene priemen en balans, geconstrueerd. In de opengwerkte middenbalk van de hameipoort is het jaartal '1906' uitgespaard. Het val bestaande uit H-profielen met houten dwarsbalken, is middels kettingen met de balans verbonden. De draagconstructie bestaat uit aan weerszijden van de weg geplaatste dubbele geschoorde profielbalken. De landhoofden zijn in baksteen en natuursteen uitgevoerd. In de bruggehoofden een bijbehorende schotbalkwaterkering. Waardering Dubbele ophaalbrug van algemeen belang vanwege de arhitectonische waarde als typologisch voorbeeld van een ijzeren dubbele ophaalbrug rond 1900. Van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een civieltechnische ontwikkeling. Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)