Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Abel Tasmanbrug in Utrecht

Weg En Waterwerk

Leidseweg 90 (tegenover)
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Abel Tasmanbrug

Omschrijving IJzeren dubbele OPHAALBRUG ('Abel Tasmanbrug') uit 1906, als onderdeel van het sluizencomplex, gelegen in de Leidsche Rijn, ter hoogte van de kruising met het Merwedekanaal. De twee identieke bruggen zijn volgens het technische pricipe van hameipoort, met van vakwerk voorziene priemen en balans, geconstrueerd. In de opengwerkte middenbalk van de hameipoort is het jaartal '1906' uitgespaard. Het val bestaande uit H-profielen met houten dwarsbalken, is middels kettingen met de balans verbonden. De draagconstructie bestaat uit aan weerszijden van de weg geplaatste dubbele geschoorde profielbalken. De landhoofden zijn in baksteen en natuursteen uitgevoerd. In de bruggehoofden een bijbehorende schotbalkwaterkering. Waardering Dubbele ophaalbrug van algemeen belang vanwege de arhitectonische waarde als typologisch voorbeeld van een ijzeren dubbele ophaalbrug rond 1900. Van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een civieltechnische ontwikkeling. Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Abel Tasmanbrug
Utrecht, Leidseweg 90 (tegenover), 514202.JPG
Algemene gegevens
Overspant Leidse Rijn
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 514202
Bouw
Opening 1906
Architectuur
Type dubbele ophaalbrug
Bijzonderheden asdruk- en breedtebeperking
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Stad Utrecht

De Abel Tasmanbrug is een rijksmonumentale brug in de Nederlandse stad Utrecht.

De brug is in 1906 aangelegd in de vorm van een dubbele ophaalbrug over de Leidse Rijn ter hoogte van de Abel Tasmanstraat. Al spoedig verrees de Koninklijke Nederlandse Munt als naburig bouwwerk aan de kruising van de Leidse Rijn met het Merwedekanaal. Verkeer over de brug is onderworpen aan een asdruk- en breedtebeperking.

Zie ookMonumenten in de buurt van Abel Tasmanbrug in Utrecht

Dubbele ophaalbrug

Leidseweg 90
Utrecht
DUBBELE OPHAALBRUG uit 1885-1886, gebouwd bij de aanleg van de sluis in het Merwedekanaal. Beide bruggen zijn vervaardigd volgens het techni..

Rijksmunt

Leidseweg 90
Utrecht
Leidseweg 90 Inleiding MUNTGEBOUW ("Rijksmunt"), tussen 1903 en 1911 gebouwd, in Neo-Classicistische stijl naar ontwerp van rijksbouwmees..

Muntbrug

Leidseweg 90 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving IJzeren DRAAIBRUG, 'Muntbrug', onderdeel uitmaken van het sluizencomplex, geslagen over het Merwedekanaal, ter plaatse van de ..

Ophaalbrug

Kanaalweg
Utrecht
Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG uit 1886, behorend bij het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen over de Leidsche Rijn en in de Kana..

Schotbalkbrug

Kanaalweg 90 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving BRUG met schotbalkkering uit 1887, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen in de Kanaalweg te..

Kaart & Routeplanner

Route naar Abel Tasmanbrug in Utrecht