Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning Cereolfabriek in Utrecht

Weg En Waterwerk

Everard Meijsterlaan 1
3533CK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van Dienstwoning Cereolfabriek

Omschrijving DIENSTWONING behorende bij sluizencomplex Merwedekanaal, gelegen aan de noordzijde van de Everard Meysterlaan. Het vrijstaande pand heeft een L-vormige hoofdopzet van één bouwlaag en een pannen zadeldak met doorlopende nokas. In de oksel van de twee haaks op elkaar staande dakvlakken een lager aanbouwtje met uit beide daken doorgetrokken dakschilden, gescheiden door een kilgoot. Het pand heeft onder meer schuiframen met zesruits bovenlichten, strekse bogen boven de vensters en luiken. Voorts is de gevel gedecoreerd met gele baksteen banden en een bloklijst. Het dak is gedekt met rode tuile du Nord en heeft een brede houten overstek en houten klossen. De eindgevels zijn voorzien van een beschoten geveltop met gezaagde rand. Waardering Dienstwoning van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een in onvergangsarchitectuur uitgevoerde dienstwoning. Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij arbeid en huisvesting van een werknemer in handen van een werkgever zijn. Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514201
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het fabrieksgebouw

De Cereolfabriek is een voormalig fabrieksterrein in de Utrechtse buurt/subwijk Oog in Al dat verbouwd wordt tot woningen en wijkvoorzieningen. Op het terrein staan vier monumentale gebouwen.

Geschiedenis

De fabriek langs het Merwedekanaal werd rond 1900 gesticht als Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek (SOL) door de Stichtse Boerenbond. Het ontwerp van het fabrieksgebouw, in de stijl van château industriel, is van de Utrechtse architect G. Ebbers. Het werd gebouwd in 1905 en 1908. In de jaren 50 werd de lijnzaad als grondstof vervangen door soja, breidde de fabriek zich uit en nam de SOL de aandelen van Hooghiemstra over. In 1973 werd de SOL overgenomen door Central Soya, dat in 1990 fuseerde tot Cereol Benelux. Vanaf eind jaren 70 is er een actiegroep actief die klaagt over stank- en stofoverlast en explosiegevaar. Na de vuurwerkramp gaat het explosiegevaar een nog grotere rol spelen in de discussie. In 2001 besloot de gemeente Cereol uit te kopen voor 37 miljoen gulden (17 miljoen euro) en in 2002 werd de productie stilgelegd. Een aantal gebouwen werd gesloopt, de monumentale bleven behouden. Het terrein werd in het voorjaar van 2008 overgedragen aan een vof, die er 121 woningen gaat bouwen. De directeursvilla wordt een horecagelegenheid. In het fabrieksgebouw komen een basisschool, kinderdagverblijf, bibliotheek en kunstwijkcentrum, Het Wilde Westen en horeca. De binnenkant van het hoofdgebouw is door brand verwoest maar de monumentale buitenmuren konden gered worden. De brand in het fabrieksgebouw op 30 juni 2008 gaf vertraging in de verbouwingsplannen. De muren werden daarna gesteund met zeecontainers. In 2011 kreeg het project € 1,7 mln monumentensubsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2012 is begonnen met de restauratie van de gevels en de inbouw. In juli 2014 is het Cereolfabriek opgeleverd.

Afbeeldingen

Monumentennummers

  • 514201: Everard Meijsterlaan 1
  • 514200: Everard Meijsterlaan 2A
  • 514182: Everard Meijsterlaan 3 (directeursvilla)
  • 514183: Kanaalweg 91 (fabrieksgebouw)Monumenten in de buurt van Dienstwoning Cereolfabriek in Utrecht

Dienstwoning Cereolfabriek

Everard Meijsterlaan 2A
Utrecht
Omschrijving Vrijstaande SLUISWACHTERSWONING, onderdeel uitmakend en gelegen tegenover het sluizencomplex in het Merwedekanaal, op rechthoe..

Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Kanaalweg 91
Utrecht
Omschrijving FABRIEKSGEBOUW op samengestelde plattegrond bestaande uit drie bouwdelen, te weten: een hoofdvolume, georienteerd op het kanaa..

directeursvilla Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Everard Meijsterlaan 3
Utrecht
Omschrijving In de zuidoosthoek van het terrein bij de Everard Meysterlaan gelegen vrijstaande DIRECTEURSWONING. Het gebouw is L-vormig en ..

Basculebrug

Kanaalweg (tegenover)
Utrecht
Omschrijving Dubbele BASCULEBRUG, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gebouwd in 1904 bij aanleg van de ..

Schutsluis zuid

Kanaalweg 88 (bij)
Utrecht
Omschrijving Zuidoostelijke SCHUTSLUIS met sluiskom, behorend bij het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gebouwd in 1886-88 bij de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning Cereolfabriek in Utrecht

Foto's (1)