Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Merwedesluiscomplex in Utrecht

Woonhuis

Kanaalweg 89
3533HG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Merwedesluiscomplex

Omschrijving SLUISWACHTERSWONING met smeedijzeren hek, uit 1889, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen aan de schutsluizen in de Leidsche Rijn bij Oog in Al, met bijna rechthoekige plattegrond, één bouwlaag met breed overstek. Twee haaks op elkaar staande bouwdelen met als topgevel uitgevoerde eindgevels, onder snijdende zadeldaken, met in de oksel een lagere aanbouw met lessenaarsdak, waarin de ingang is gesitueerd. Natuurstenen bovendorpels ontlasten de rechtgesloten met bovenlichten uitgeruste veelal verschillend voorkomende venstertypen. Waardering Sluiswachterswoning met hek van algemeen belang als een eenvoudig, gaaf bewaard voorbeeld van een dienstwoning. Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514197
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Merwedesluiscomplex in Utrecht

Sluisje

Kanaalweg 89 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving SCHUTSLUISJE met BRUGGETJE, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, uit 1889, gelegen ter hoogte van ..

Schotbalkbrug

Kanaalweg 90 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving BRUG met schotbalkkering uit 1887, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen in de Kanaalweg te..

Sluisje

Kanaalweg 88 (bij)
Utrecht
Omschrijving SCHUTSLUIS, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gelegen in de Leidsche Rijn ter hoogte van ..

Ophaalbrug

Kanaalweg
Utrecht
Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG uit 1886, behorend bij het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen over de Leidsche Rijn en in de Kana..

Merwedekanaal

Kanaalweg 88
Utrecht
Omschrijving Dubbele DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, uit 1885 gelegen op hoek Kanaalwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Merwedesluiscomplex in Utrecht

Foto's (2)