Ophaalbrug in Utrecht

Kanaalweg
3500AA Utrecht

Beschrijving van Ophaalbrug

Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG uit 1886, behorend bij het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen over de Leidsche Rijn en in de Kanaalweg, ter hoogte van de kruising met het Merwedekanaal, met geklonken hameipoort met aan weerszijden dubbele langsschoren en met als vakwerkliggers uitgevoerde balanspriemen en smeedijzeren leuningen. Hameipoort met gietijzeren opengewerkte zwikken. De brug sluit aan op de schutsluis in de Leidsche Rijn. N.B. Het bedieningsmechanisme is verwijderd. Waardering Ophaalbrug van algemeen belang vanwege de vormgevingswaarde als typologisch voorbeeld van een goed en relatief weinig bewaard gebleven in ijzer uitgevoerde ophaalbrug. Van cultuurhistorische waarde als element van een civieltechnische ontwikkeling eind 19de eeuw. Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het sluizencomplex. Van stedenbouwkundige waarde vanwege zijn ligging en in relatie met het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)