Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Basculebrug in Utrecht

Weg En Waterwerk

Kanaalweg (tegenover)
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1904-1905


Beschrijving van Basculebrug

Omschrijving Dubbele BASCULEBRUG, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gebouwd in 1904 bij aanleg van de sluis in het hier plaatselijk verbrede Merwedekanaal. Horizontale vallen, bewogen door vier geklonken vakwerkkwadranten die deels boven het maaiveld uitsteken. Het bedieningsmechanisme met het bewegingswerk bevindt zich in vier bijbehorende gietijzeren kasten. Waardering Dubbele basculebrug met bijbehorende bedieningsmechanisme van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische- en architectonische waarden als functioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514193
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Basculebrug in Utrecht

Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwoningen

Keulsekade 24
Utrecht
Omschrijving Tien geschakelde DIENSTWONINGEN uit 1905, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gelegen aan d..

Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Kanaalweg 91
Utrecht
Omschrijving FABRIEKSGEBOUW op samengestelde plattegrond bestaande uit drie bouwdelen, te weten: een hoofdvolume, georienteerd op het kanaa..

Schotbalkloodsen

Keulsekade 34
Utrecht
Omschrijving Twee geschakelde, op een omheind terrein gelegen SCHOTBALKLOODSEN, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Mer..

Dienstwoning Cereolfabriek

Everard Meijsterlaan 1
Utrecht
Omschrijving DIENSTWONING behorende bij sluizencomplex Merwedekanaal, gelegen aan de noordzijde van de Everard Meysterlaan. Het vrijstaande..

Dienstwoning Cereolfabriek

Everard Meijsterlaan 2A
Utrecht
Omschrijving Vrijstaande SLUISWACHTERSWONING, onderdeel uitmakend en gelegen tegenover het sluizencomplex in het Merwedekanaal, op rechthoe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Basculebrug in Utrecht

Foto's (2)