Schotbalkloodsen in Utrecht

Keulsekade 34
3500AA Utrecht

Beschrijving van Schotbalkloodsen

Omschrijving Twee geschakelde, op een omheind terrein gelegen SCHOTBALKLOODSEN, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, op rechthoekige plattegrond, in hout opgetrokken, onder twee aan elkaar evenwijdig maar haaks op de weg geplaatste zadeldaken tussen topgevels, belegd met gesmoorde kruispan. Beide loodsen zijn opgetrokken met hoofdzakelijk horizontale plankdelen. Van de twee loodsen bezit alleen de linker een met verticale plankdelen ingevulde topgevel. De linker zijgevel bestaat overigens uit niet in verband geplaatste verticale plankdelen met een zich herhalend raamwerk van X- en O-vormige patronen. Waardering Schotbalkloodsen van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch herkenbaar onderdeel van een bewaarplaats van materieel. Van ensemblewaarde als onderdeel van het sluizencomlex in het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)