Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwoningen in Utrecht

Woonhuis

Keulsekade 24
3531JX Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwoningen

Omschrijving Tien geschakelde DIENSTWONINGEN uit 1905, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gelegen aan de noordzijde van het omleidingskanaal. Het bouwblok is uitgelegd op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, één bouwlaag onder een tussen topgevels gevat, doorlopend zadeldak met betonpan belegd. De nok is evenwijdig aan de straat geplaatst. De woningen hebben voor-en achtertuinen die door een gemetseld muurtje, aan de straatzijde met buisframe, van het trottoir worden gescheiden. De gevelopeningen in de voorgevel worden alle door een met siermetselwerk ingevuld boogveld door een rondboog afgesloten en worden onderling verbonden door een sierband ter hoogte van de boven- en onderdorpels van de ramen. Rechts van het midden van de voorgevel komt een van siermetselwerk voorzien licht risalerend gevelvlak voor, deel uitmakend van een woning met directiekamer. Dit gevelvlak is uitgevoerd met een als trapgevel eindigende Vlaamse gevel, ter plaatse van de verdiepingsvloer voorzien van een sierband (meandermotief). In het dakschild zijn diverse dakkapellen opgenomen. Waardering Tien dienstwoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf voorbeeld van dienstwoningen in Overgangsarchitectuur. Van cultuurhistorische waarde als element van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij arbeid en huisvesting voor werknemers in handen waren van een werkgever. Van ensemblewaarde als funktioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514191
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwoningen in Utrecht

Basculebrug

Kanaalweg (tegenover)
Utrecht
Omschrijving Dubbele BASCULEBRUG, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gebouwd in 1904 bij aanleg van de ..

Schotbalkloodsen

Keulsekade 34
Utrecht
Omschrijving Twee geschakelde, op een omheind terrein gelegen SCHOTBALKLOODSEN, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Mer..

Goethebrug

Kanaalweg (bij)
Utrecht
Omschrijving Vaste BRUG, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal. De brug is geslagen over de Vleutense Wetering, ..

Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Kanaalweg 91
Utrecht
Omschrijving FABRIEKSGEBOUW op samengestelde plattegrond bestaande uit drie bouwdelen, te weten: een hoofdvolume, georienteerd op het kanaa..

Dienstwoning Cereolfabriek

Everard Meijsterlaan 1
Utrecht
Omschrijving DIENSTWONING behorende bij sluizencomplex Merwedekanaal, gelegen aan de noordzijde van de Everard Meysterlaan. Het vrijstaande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwoningen in Utrecht

Foto's (3)