Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muntbrug in Utrecht

Weg En Waterwerk

Leidseweg 90 (tegenover)
3500AA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1887


Beschrijving van Muntbrug

Omschrijving IJzeren DRAAIBRUG, 'Muntbrug', onderdeel uitmaken van het sluizencomplex, geslagen over het Merwedekanaal, ter plaatse van de Leidseweg. Gebouwd door ijzergieterij De Prins van Oranje in Den Haag en bestaande uit ondermeer twee gekoppelde vakwerkliggers, opgebouwd uit samengestelde geklonken profielijzers, met daartussen het brugdek. Brugleuning met drie gietijzeren lantaarns met naamplaatje en datering 1887. Het draaipunt van de brug rust op een vierkante bakstenen pijler met afgeschuinde hoeken, hierop ligt een ijzeren geleide-ring, waarop ijzeren wielen. De landhoofden waarop gietijzeren hekwerk als kadeleuning en aan elke zijde een lantaarnpaal, zijn van baksteen en natuursteen. N.B. Het brugdek is vernieuwd. WAARDERING Draaibrug, met landhoofden waarop kadeleuningen en lantaarnpalen van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde wegens de kwaliteit van de architectonische en constructieve vormgeving en inpassing in de omgeving; als uitdrukking van een bouwtechische en typologische ontwikkeling. Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Muntbrug
De Muntbrug met in de achtergrond het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt.
De Muntbrug met in de achtergrond het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt.
Algemene gegevens
Overspant Merwedekanaal
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 514189
Bouw
Opening 1887
Architectuur
Type draaibrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Stad Utrecht

De Muntbrug in het Merwedekanaal is een draaibrug uit 1887 in de Nederlandse stad Utrecht, tegenwoordig een rijksmonument.

De brug is in 1887, bij de realisering van het Merwedekanaal,[1] aangelegd op de zuidoost-oever van de Leidsche Rijn; erover loopt de Leidseweg en aan de oevers liggen de Kanaalweg en Muntkade. De ijzeren brugconstructie is vervaardigd door de Haagse ijzergieterij De Prins van Oranje.

De brug ligt niet haaks op het kanaal en draait linksom (tegen de klokrichting) open tot hij evenwijdig aan het kanaal ligt, waardoor hij geen volledige 90°-draai hoeft te maken. Aanvankelijk werd de brug bediend met handkracht, later elektrisch.

De Muntbrug maakt deel uit van een sluizencomplex inclusief dienstwoningen op deze locatie. De brug kreeg in 1912 zijn huidige naam, bij de bouw van de Koninklijke Nederlandse Munt.[2] De sluis wordt gewoonlijk Muntsluis genoemd maar is officieel Sluis Bewesten Utrecht gedoopt.

In 2015 is de Muntbrug verwijderd om elders te worden gerenoveerd, in augustus 2016 werd de gerenoveerde brug weer teruggeplaatst.

Zie ook

De Muntbrug vanaf de oostzijde.

Monumenten in de buurt van Muntbrug in Utrecht

Ophaalbrug

Kanaalweg
Utrecht
Omschrijving IJzeren OPHAALBRUG uit 1886, behorend bij het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen over de Leidsche Rijn en in de Kana..

Merwedekanaal

Kanaalweg 88
Utrecht
Omschrijving Dubbele DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, uit 1885 gelegen op hoek Kanaalwe..

Sluisje

Kanaalweg 88 (bij)
Utrecht
Omschrijving SCHUTSLUIS, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gelegen in de Leidsche Rijn ter hoogte van ..

Merwedesluiscomplex

Kanaalweg 89
Utrecht
Omschrijving SLUISWACHTERSWONING met smeedijzeren hek, uit 1889, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen a..

Schotbalkbrug

Kanaalweg 90 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving BRUG met schotbalkkering uit 1887, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen in de Kanaalweg te..

Kaart & Routeplanner

Route naar Muntbrug in Utrecht

Foto's (2)