Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Merwedekanaal in Utrecht

Woonhuis

Kanaalweg 80
3533HG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Merwedekanaal

Omschrijving Vier DIENSTWONINGEN onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, uit ca 1900, uitgevoerd als twee geschakelde woonhuizen, nagenoeg aan elkaar gelijk. Elk bouwblok bezit een rechthoekige plattegrond, is in baksteen opgetrokken en telt één bouwlaag onder een, met tuile du Nord belegd mansardekap; nokrichting loodrecht op de straat. De panden zijn onderling verbonden door een laag bakstenen muurtje dat als erfafscheiding in het verlengde van de straatgevel ligt. Voorgevels (nd/o) aan straatzijde, vier venstertraveeën breed; zijgevels eveneens vier traveeën breed, hierin bevindt zich de ingang. Gevels onder meer voorzien van ter hoogte van verdiepingsvloer, omlopend siermetselwerk van in gele baksteen uitgevoerde zeshoeken. In de voorgevel, boven de vier beluikte 2x(1+2)ruits schuiframen, een venster van het type 'melkmeisje' met aan weerszijden ruitvormig siermetselwerk. De gevel wordt afgesloten door een op doorgestoken gordingen rustende windveer met makelaar. In de langsgevel waarin de twee gekoppelde paneel voordeuren met deurrooster onder een bovenlicht, komen links en rechts een T-schuifraam voor met luiken. In het dakschild twee platgedekte dakkapellen. Waardering Twee dubbele dienstwoningen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed en eenvoudig voorbeeld van een dienstwoning. Van ensemble waarde als onderdeel van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging op de hoek met Ravellaan en nabij de kruising Leidsche Rijn en Merwedekanaal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514186
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Merwedekanaal in Utrecht

Merwedekanaal

Kanaalweg 88
Utrecht
Omschrijving Dubbele DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, uit 1885 gelegen op hoek Kanaalwe..

Muntbrug

Leidseweg 90 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving IJzeren DRAAIBRUG, 'Muntbrug', onderdeel uitmaken van het sluizencomplex, geslagen over het Merwedekanaal, ter plaatse van de ..

Dubbele ophaalbrug

Leidseweg 90
Utrecht
DUBBELE OPHAALBRUG uit 1885-1886, gebouwd bij de aanleg van de sluis in het Merwedekanaal. Beide bruggen zijn vervaardigd volgens het techni..

Rijksmunt

Leidseweg 90
Utrecht
Leidseweg 90 Inleiding MUNTGEBOUW ("Rijksmunt"), tussen 1903 en 1911 gebouwd, in Neo-Classicistische stijl naar ontwerp van rijksbouwmees..

Sluisje

Kanaalweg 88 (bij)
Utrecht
Omschrijving SCHUTSLUIS, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gelegen in de Leidsche Rijn ter hoogte van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Merwedekanaal in Utrecht