Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek in Utrecht

Nijverheid Industrie

Kanaalweg 91
3533HH Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1906-1908


Beschrijving van Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Omschrijving FABRIEKSGEBOUW op samengestelde plattegrond bestaande uit drie bouwdelen, te weten: een hoofdvolume, georienteerd op het kanaal, uit 1905, op vierkante plattegrond met vier bouwlagen, daarachter, langs de Everard Meysterlaan, een bijbehorende tweelaags aanbouw, en rechts, eveneens georiënteerd op het kanaal, een naar voren gelegen pakhuis uit 1908 op vierkante plattegrond van vier bouwlagen, alle onder platte daken. Alle gevels opgetrokken met witgeglazuurde dubbele baksteen banden. De voorgevel van het hoofdgebouw uit 1905 is vier traveeën breed, waarbij de middelste traveeën hoger opgetrokken zijn, met een met pilasters en muizetandlijst omlijste betonnen naamplaat. De gevels worden voorts verticaal geleed door lisenen, boven de dakrand doorgezet als gemetselde opzetstukken. Horizontaal worden de gevels geleed door de genoemde geglazuurde baksteenbanden. De vensters zijn merendeels enkelvoudige vensters met segmentbogen met geglazuurde baksteen met boven de vensters telkens twee gietijzeren rozet-ankers boven de 3e en 4e bouwlaag en voorts op de lisenen sierankers. De gevels worden afgesloten door uitkragende muizentandlijsten. In de oostgevel een eerste steen met de tekst " NAMENS BESTUUR EN RAAD VAN COMMISSARISSEN DER VERENIGDE STICHTSCHE OLIE EN LIJNKOEKENFABRIEK HEEFT JHR. MR. J. DE WIJCKERSLOOTH DE WEERDESTEYN DEZEN EERSTEN STEEN GELEGD OP 24 APRIL 1905". De voorgevel van het pakhuis uit 1908 heeft een soortgelijke vormgeving. Van de vier traveeën zijn de hoektraveeën uitgevoerd als risalieten met bovenin een rondboogvormige nis tussen torenvormig uitgevoerde hoekpilasters; de achtergevel van het pakhuis heeft dezelfde opzet, maar is vijf traveeën breed. De gevel van de aanbouw aan de Everard Meysterlaan, met twee bouwlagen onder plat dak, heeft een vergelijkbare vormgeving. De aanbouw is acht traveeën breed, met een hoger opgetrokken middenrisaliet. In de rechtertravee en middentravee zijn de deuren en vensters geplaatst in een rondboogvormige nis. De gevel wordt beëindigd met een muizentandlijst. De overige aanbouwen zijn van ondergeschikt belang. Waardering Fabriekspand uit 1905 en 1908, bestaande uit drie bouwdelen van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van karakteristiek fabriekscomplex uit het eerste decennium van de 20ste eeuw. Voorts vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een fabriek uitgevoerd naar een evenwichtig ontwerp geïnspireerd op de franse "chateaux industriel" met een zorgvuldige detaillering uit het begin van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514183
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek
Het fabrieksgebouw
Het fabrieksgebouw
Eigenaar Stichtse Boerenbond
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 5′ OL
Geopend 1900
Gesloten 2002
Productie Olie- en lijnkoeken

De Cereolfabriek is een voormalig fabrieksterrein in de Utrechtse buurt/subwijk Oog in Al dat verbouwd is tot woningen en wijkvoorzieningen. Op het terrein staan vier monumentale gebouwen.

Geschiedenis

De fabriek langs het Merwedekanaal werd rond 1900 gesticht als Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek (SOL) door de Stichtse Boerenbond. Het ontwerp van het fabrieksgebouw, in de stijl van château industriel, is van de Utrechtse architect G. Ebbers. Het werd gebouwd in 1905 en 1908. In de jaren 50 werd de lijnzaad als grondstof vervangen door soja, breidde de fabriek zich uit en nam de SOL de aandelen van Hooghiemstra over. In 1973 werd de SOL overgenomen door Central Soya, dat in 1990 fuseerde tot Cereol Benelux. Vanaf eind jaren 70 is er een actiegroep actief die klaagt over stank- en stofoverlast en explosiegevaar. Na de vuurwerkramp gaat het explosiegevaar een nog grotere rol spelen in de discussie. In 2001 besloot de gemeente Cereol uit te kopen voor 37 miljoen gulden (17 miljoen euro) en in 2002 werd de productie stilgelegd. Een aantal gebouwen werd gesloopt, de monumentale bleven behouden. Het terrein werd in het voorjaar van 2008 overgedragen aan een vof, die er 121 woningen gaat bouwen. De directeursvilla wordt een horecagelegenheid. In het fabrieksgebouw komen een basisschool, kinderdagverblijf, bibliotheek en kunstwijkcentrum, Het Wilde Westen en horeca. De binnenkant van het hoofdgebouw is door brand verwoest maar de monumentale buitenmuren konden gered worden. De brand in het fabrieksgebouw op 30 juni 2008 gaf vertraging in de verbouwingsplannen. De muren werden daarna gesteund met zeecontainers. In 2011 kreeg het project € 1,7 mln monumentensubsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2012 is begonnen met de restauratie van de gevels en de inbouw. In juli 2014 is het Cereolfabriek opgeleverd.

Afbeeldingen

Monumentennummers

  • 514201: Everard Meijsterlaan 1
  • 514200: Everard Meijsterlaan 2A
  • 514182: Everard Meijsterlaan 3 (directeursvilla)
  • 514183: Kanaalweg 91 (fabrieksgebouw)

Monumenten in de buurt van Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek in Utrecht

Dienstwoning Cereolfabriek

Everard Meijsterlaan 1
Utrecht
Omschrijving DIENSTWONING behorende bij sluizencomplex Merwedekanaal, gelegen aan de noordzijde van de Everard Meysterlaan. Het vrijstaande..

Dienstwoning Cereolfabriek

Everard Meijsterlaan 2A
Utrecht
Omschrijving Vrijstaande SLUISWACHTERSWONING, onderdeel uitmakend en gelegen tegenover het sluizencomplex in het Merwedekanaal, op rechthoe..

directeursvilla Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Everard Meijsterlaan 3
Utrecht
Omschrijving In de zuidoosthoek van het terrein bij de Everard Meysterlaan gelegen vrijstaande DIRECTEURSWONING. Het gebouw is L-vormig en ..

Basculebrug

Kanaalweg (tegenover)
Utrecht
Omschrijving Dubbele BASCULEBRUG, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gebouwd in 1904 bij aanleg van de ..

Sluiscomplex Merwedekanaal, 10 dienstwoningen

Keulsekade 24
Utrecht
Omschrijving Tien geschakelde DIENSTWONINGEN uit 1905, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gelegen aan d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)