Meer dan 63.000 rijksmonumenten


directeursvilla Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek in Utrecht

Woonhuis

Everard Meijsterlaan 3
3533CK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1906-1908


Beschrijving van directeursvilla Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Omschrijving In de zuidoosthoek van het terrein bij de Everard Meysterlaan gelegen vrijstaande DIRECTEURSWONING. Het gebouw is L-vormig en bestaat uit een dwars op de Everard Meysterlaan geplaatst bouwdeel met een, links tegen de achterzijde, wat uitspringend, haaks hierop geplaatst bouwdeel, beiden onder wolfdak. In het verlengde hiervan een smaller eenlaags bouwdeel onder lager zadeldak. Alle geveltoppen zijn uitgevoerd in chaletstijl met verticale en horizontale planken, brede overstek en klossen. De geveltop van het bouwdeel dwars op de Everard Meysterlaan wordt bekroond met siersmeedwerk. De houten kruisvensters hebben gemetselde bogen. Voorts zijn de gevels van in gele baksteen uitgevoerde banden voorzien. Waardering Directeurswoning van algemeen belang vanwege de architectonische waarde als onderdeel van een belangrijk industrieël complex dat in het eerste decennium van de 20ste eeuw tot stand gekomen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514182
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het fabrieksgebouw

De Cereolfabriek is een voormalig fabrieksterrein in de Utrechtse buurt/subwijk Oog in Al dat verbouwd wordt tot woningen en wijkvoorzieningen. Op het terrein staan vier monumentale gebouwen.

Geschiedenis

De fabriek langs het Merwedekanaal werd rond 1900 gesticht als Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek (SOL) door de Stichtse Boerenbond. Het ontwerp van het fabrieksgebouw, in de stijl van château industriel, is van de Utrechtse architect G. Ebbers. Het werd gebouwd in 1905 en 1908. In de jaren 50 werd de lijnzaad als grondstof vervangen door soja, breidde de fabriek zich uit en nam de SOL de aandelen van Hooghiemstra over. In 1973 werd de SOL overgenomen door Central Soya, dat in 1990 fuseerde tot Cereol Benelux. Vanaf eind jaren 70 is er een actiegroep actief die klaagt over stank- en stofoverlast en explosiegevaar. Na de vuurwerkramp gaat het explosiegevaar een nog grotere rol spelen in de discussie. In 2001 besloot de gemeente Cereol uit te kopen voor 37 miljoen gulden (17 miljoen euro) en in 2002 werd de productie stilgelegd. Een aantal gebouwen werd gesloopt, de monumentale bleven behouden. Het terrein werd in het voorjaar van 2008 overgedragen aan een vof, die er 121 woningen gaat bouwen. De directeursvilla wordt een horecagelegenheid. In het fabrieksgebouw komen een basisschool, kinderdagverblijf, bibliotheek en kunstwijkcentrum, Het Wilde Westen en horeca. De binnenkant van het hoofdgebouw is door brand verwoest maar de monumentale buitenmuren konden gered worden. De brand in het fabrieksgebouw op 30 juni 2008 gaf vertraging in de verbouwingsplannen. De muren werden daarna gesteund met zeecontainers. In 2011 kreeg het project € 1,7 mln monumentensubsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In 2012 is begonnen met de restauratie van de gevels en de inbouw. In juli 2014 is het Cereolfabriek opgeleverd.

Afbeeldingen

Monumentennummers

  • 514201: Everard Meijsterlaan 1
  • 514200: Everard Meijsterlaan 2A
  • 514182: Everard Meijsterlaan 3 (directeursvilla)
  • 514183: Kanaalweg 91 (fabrieksgebouw)Monumenten in de buurt van directeursvilla Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek in Utrecht

Dienstwoning Cereolfabriek

Everard Meijsterlaan 2A
Utrecht
Omschrijving Vrijstaande SLUISWACHTERSWONING, onderdeel uitmakend en gelegen tegenover het sluizencomplex in het Merwedekanaal, op rechthoe..

Dienstwoning Cereolfabriek

Everard Meijsterlaan 1
Utrecht
Omschrijving DIENSTWONING behorende bij sluizencomplex Merwedekanaal, gelegen aan de noordzijde van de Everard Meysterlaan. Het vrijstaande..

Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek

Kanaalweg 91
Utrecht
Omschrijving FABRIEKSGEBOUW op samengestelde plattegrond bestaande uit drie bouwdelen, te weten: een hoofdvolume, georienteerd op het kanaa..

Schutsluis zuid

Kanaalweg 88 (bij)
Utrecht
Omschrijving Zuidoostelijke SCHUTSLUIS met sluiskom, behorend bij het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gebouwd in 1886-88 bij de ..

Schutsluis noord

Kanaalweg 88 (bij)
Utrecht
Omschrijving Noordwestelijke SCHUTSLUIS met sluiskom, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gebouwd in 1904 in h..

Kaart & Routeplanner

Route naar directeursvilla Stichtse Olie- en Lijnkoekenfabriek in Utrecht

Foto's (1)