Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van Sint-Antoniuskerk in Utrecht

Kerkelijk Gebouw

Kanaalstraat 200
3531CR Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Pastorie van Sint-Antoniuskerk

Inleiding PASTORIE met tuin bij de St. Anthonius van Paduakerk, gebouwd in 1902 naar ontwerp van J. Stuyt en J. Cuypers in de stijl van het Traditionalisme en gelegen in de zuidwesthoek van het trapeziumvormige plein. Omschrijving De pastorie bestaat uit een rechthoekig bouwdeel van twee bouwlagen met kap evenwijdig aan de Kanaalstraat, verbonden met een eenlaags bouwdeel met kap evenwijdig aan de straat en een tweelaags bouwdeel op de hoek met de Pieter Bothstraat met tuitgevels ingeklemd tussen een kap evenwijdig aan de P.Bothstraat. De gevels zijn geheel opgetrokken in baksteen. De steile zadeldaken zijn gedekt met leien en hebben een brede overstek. Het linker bouwdeel is drie venstertraveeën breed en heeft houten kruisvensters met glas-in-lood bovenlichten. In de zijgevel zijn er alleen beganegronds vensters aanwezig. In de kap aan de Kanaalstraatzijde een dakkapel in chaletstijl. In het eenlaags bouwdeel is de rondboogvormige ingang gesitueerd. Links daarvan een gekoppeld kruisvenster. Daarboven een door de dakrand heenstekend dakkapel in chaletstijl. Het rechter bouwdeel heeft twee traveeën brede gevel aan de Kanaalstraat met eenvoudige schuifvensters op de begane grond en kruisvensters op de verdieping, daarboven in de geveltop twee ronde venster. Op de kap karakteristieke schoorstenen. Waardering Pastorie van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als behorende bij de St. Antonius van Paduakerk, naar ontwerp van J. Stuyt en J. Cuypers in Traditionalistische stijl. De pastorie ontleend voornamelijk zijn belang aan de aanwezigheid van de kerk waarmee het een complex vormt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514179
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Antoniuskerk
R-K St.Antonius-van-Padua-kerk Utrecht.jpg
Plaats Utrecht, Kanaalstraat
Gebouwd in 1902-1924
Gewijd aan Antonius van Padua
Monumentnummer  514178
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt
Jos Cuypers
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Toren Gebouwd in 1924
Interieur
Orgel Elbertse (1923), restauratie (1946)[1]
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Antoniuskerk is een rooms katholieke parochiekerk in de Nederlandse stad Utrecht, midden in de wijk Lombok.

In augustus 1902 werd begonnen met de bouw en op 13 juni 1903 werd de kerk ingewijd. De patroonheilige is Antonius van Padua. De kerk werd ontworpen door Jan Stuyt en Joseph Cuypers en is geïnspireerd door de Italiaans-Romaanse bouwstijl. De toren werd pas in 1924 afgebouwd.

In 1918 was het aantal parochianen zo groot dat er een bijkerk werd opgericht: de Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk in de Bosboom Toussaintstraat. Deze werd in 1993 gesloopt.[2]

In 1939 werd de kerk overgedragen van het aartsbisdom Utrecht naar de paters dominicanen die tot dan toe de Sint-Dominicuskerk aan de Mariaplaats bedienden. Kort daarop werd de laatstgenoemde kerk gesloopt.

Toen na de oorlog de wijk Oog in Al werd gebouwd, besloten de Dominicanen ook hier een kerk te stichten en er een kleine communiteit te vestigen. Dit werd de Sint-Dominicuskerk.

Eind jaren 1980 werd de parochie samengevoegd met de Goede Raadkerk waarna deze laatste werd gesloten.

In 2010 fuseerde de Antonius met vijf andere kerken in Utrecht tot de Ludgerusparochie.Monumenten in de buurt van Pastorie van Sint-Antoniuskerk in Utrecht

St. Antonius van Padua

Kanaalstraat 198
Utrecht
Inleiding In 1902-1903 naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt gebouwde Roomskatholieke KERK, genaamd St. Antonius van Padua, gelegen ..

Laag huis met rechte gootlijst

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
18e eeuws laag HUIS met rechte gootlijst; een uitspringende vleugel aan het water. Gebouwd op L-vormige plattegrond).

Terrein van "de Ster": molenerf

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
MOLENERF. Het grotendeels verharde terrein wordt gevormd door het thans resterende molenerf van "de Ster" en wordt begrensd door de Leidse R..

Terrein van "de Ster": Houtzaagmolen De Ster

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
HOUTZAGERIJ. Van de in 1721 gebouwde molen "de Ster" resteert nog de onderbouw met zagerij, die het meest oostelijk op het terrein is gesitu..

Terrein van "de Ster": molenaarshuis

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
MOLENAARSHUIS. in oorsprong uit 1721 daterend molenaarshuis, door toevoeging van de westvleugel in 1827 op een L-vormige plattegrond - met e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie van Sint-Antoniuskerk in Utrecht