Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Antonius van Padua in Utrecht

Kerkelijk Gebouw

Kanaalstraat 198
3531CP Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1902-1924


Beschrijving van St. Antonius van Padua

Inleiding In 1902-1903 naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt gebouwde Roomskatholieke KERK, genaamd St. Antonius van Padua, gelegen op een trapeziumvormig plein tussen Kanaalstraat, Abel Tasmanstraat en Pieter Bothstraat, en uitgevoerd in een stijl met sterke verwantschap aan de Romaanse bouwstijl.van J. Stuyt en J.Th. Cuypers, met in 1924 afgebouwde toren en tegelijkertijd aan de noordzijde van het transept aangebouwde halfronde absis. In 1939 is de kerk aan de paters Dominicanen toegewezen. Omschrijving Geheel in baksteen opgetrokken éénbeukige kerk op samengestelde plattegrond, gedekt door zadeldaken met leien, en met toren in de noordelijke hoek van het schip en transept. Aan de noordzijde van het transept de halfronde absis uit 1924. Frontgevel uitgevoerd als hoge, sobere puntgevel met gepleisterde top, ingang gelegen in tegen de gevel aangeplaatst apart bouwdeel gedekt met zadeldak. Daarboven groot rond venster, vervolgens een kruis met aan weerszijden een wapenschild. Op dezelfde hoogte op de hoeken van de gevel beelden van St. Anthonius en St. Carolus Borromeus. Koorgevel met gelijksoortige opzet, met daarbij vijf gekoppelde rondboogvensters onder het grote rondvenster. Bakstenen transept met kleine ronde vensters, met tegen de rechterzijde gesitueerde lage aanbouwen met twee kleinere uitvoeringen van de hoofdingang. Ruim boven het schip uitstekende toren met in de top gekoppelde rondboogvormige galmgaten, en uurwerk in de oost- en westgevel onder ingezwenkt tentdak. Alle gevels, ook van de ingangsportalen met geometrische banden halverwege de gevel, tegelmotieven langs de dakrand van de kerk en bij de klokketoren. Interieur met bakstenen kruisribben met kruisvormige motieven, uitgevoerd in schoon metselwerk. Noordoostwand met groot rond venster met glas in lood voorstellende de H. Caecilia met musicerende engelen. Alle vensters hebben gebrandschilderde ramen, de vroegste dateren uit 1934, waarvan er meerdere van de hand van Willem Mengelberg zijn. Orgel met twee manualen en pedaal, gebouwd door J.J. Elbertse in 1922-23. De kerkbanken zijn uitgevoerd in hout met ingelegde motieven. Communiebanken van de hand van Jan Eloy Brom. Voorts aan de westzijde een houten orgeltribune en nog een mozaiek van Fiscalini. Antoniusaltaar en Mariaaltaar met koperwerk van Jan Eloy Brom. Waardering Kerk van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een kergebouw uit rond 1900 met gaaf bewaard interieur en exterieur. Voorts vanwege de situationele waarden zoals de ligging ten opzichte van de omgeving en de zichtassen op de kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514178
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Antoniuskerk
R-K St.Antonius-van-Padua-kerk Utrecht.jpg
Plaats Utrecht, Kanaalstraat
Gebouwd in 1902-1924
Gewijd aan Antonius van Padua
Monumentnummer  514178
Architectuur
Architect(en) Jan Stuyt
Jos Cuypers
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neoromaans
Toren Gebouwd in 1924
Interieur
Orgel Elbertse (1923), restauratie (1946)[1]
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Antoniuskerk is een rooms-katholieke parochiekerk in de Nederlandse stad Utrecht, midden in de wijk Lombok

In augustus 1902 werd begonnen met de bouw en op 13 juni 1903 werd de kerk ingewijd. De patroonheilige is Antonius van Padua. De kerk werd ontworpen door Jan Stuyt en Joseph Cuypers en is geïnspireerd door de Italiaans-Romaanse bouwstijl. De toren werd pas in 1924 afgebouwd.

In 1918 was het aantal parochianen zo groot dat er een bijkerk werd opgericht: de Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk in de Bosboom Toussaintstraat. Deze werd in 1993 gesloopt.[2]

In 1939 werd de kerk overgedragen van het aartsbisdom Utrecht naar de paters dominicanen die tot dan toe de Sint-Dominicuskerk aan de Mariaplaats bedienden. Kort daarop werd de laatstgenoemde kerk gesloopt.

Toen na de oorlog de wijk Oog in Al werd gebouwd, besloten de Dominicanen ook hier een kerk te stichten en er een kleine communiteit te vestigen. Dit werd de Sint-Dominicuskerk.

Eind jaren 1980 werd de parochie samengevoegd met de Goede Raadkerk waarna deze laatste werd gesloten.

In 2010 fuseerde de Antonius met vijf andere kerken in Utrecht tot de Ludgerusparochie.Monumenten in de buurt van St. Antonius van Padua in Utrecht

Pastorie van Sint-Antoniuskerk

Kanaalstraat 200
Utrecht
Inleiding PASTORIE met tuin bij de St. Anthonius van Paduakerk, gebouwd in 1902 naar ontwerp van J. Stuyt en J. Cuypers in de stijl van het..

Laag huis met rechte gootlijst

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
18e eeuws laag HUIS met rechte gootlijst; een uitspringende vleugel aan het water. Gebouwd op L-vormige plattegrond).

Terrein van "de Ster": molenerf

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
MOLENERF. Het grotendeels verharde terrein wordt gevormd door het thans resterende molenerf van "de Ster" en wordt begrensd door de Leidse R..

Terrein van "de Ster": Houtzaagmolen De Ster

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
HOUTZAGERIJ. Van de in 1721 gebouwde molen "de Ster" resteert nog de onderbouw met zagerij, die het meest oostelijk op het terrein is gesitu..

Terrein van "de Ster": molenaarshuis

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
MOLENAARSHUIS. in oorsprong uit 1721 daterend molenaarshuis, door toevoeging van de westvleugel in 1827 op een L-vormige plattegrond - met e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)