Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aardewerkfabriek Mobach met bijbehorende woning in Utrecht

Nijverheid Industrie

Kanaalweg 24
3526KM Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1913


Beschrijving van Aardewerkfabriek Mobach met bijbehorende woning

Kanaalweg 24 - Mobach-plateelbakkerij en woning Complexonderdeel 1 Omschrijving FABRIEKSGEBOUW van AARDEWERKFABRIEK, bestaande uit twee geschakelde bedrijfsgebouwen en daarmee verbonden woning uit 1913, opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond. De drie genouwen van ongelijke hoogte zijn alle met de nik van het zadeldak gericht op de weg. Als voorgevel van de twee fabieksgebouwen wordt de noordizjde beschouwd die is gericht op het Merwedekanaal. Het linker bouwdeel (plateelbakkerij) is ten opzichte van het aangrenzende bouwdeel hoger opgetrokken en smaller en is voorzien van een pannen zadeldak en het bredere rechter bouwdeel is belegd met golfplaten; beide loodrecht op de weg gesitueerd. Het tweelaags bouwdeel heeft een zes venstertraveeën brede zijgevel (waarin twee deuren tbv trafohuis) en daarachter nog een lagere aanbouw; de voorgevel bevat begane gronds een gewijzigde situatie en is nu behalve een onder de geveltop geplaatst rondvenster blind uitgevoerd. Alle vensters in dit bouwdeel zijn vensters met uitzondering van de bovenste reeks in de lagere aanbouw, welke in metaal zijn uitgevoerd. Alle vensters met roedeverdeling. De verdieping van dit deel werd gebruikt als droogruimte. Het bredere eénlaags bouwdeel rechts telt in de symmetrisch ingedeelde voorgevel drie traveeën waarin twee getoogde ijzeren vensters met roedeverdeling ter weerszijden van de - vernieuwde - deur. Daarboven tegeltableau met afbeelding van pottenbakker en de flankerende tekst 'N.V. MOBACH'S AARDEWERK VOORHEEN K. MOBACH'. Daarboven rond venster. Het interieur heeft onder meer een oude moffeloven uit 1922, de laatste in Nederland. Door middel van een muurtje, waarin een poortje, is dit pand verbonden met het woonhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. De voorgevel is drie venstertraveeën breed met schuifvensters met bovenlichten met roedeverdeling. Voorts in de linker travee een houten deur met zij- en bovenlichten met glas-in-lood, daarboven een balkon. Waardering Plateelbakkerij met woning van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een zeldzaam industrieel complex en vanwege de bijzondere industrieel-historische waarde van de moffeloven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514170
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mobach Keramiek
Mobach-potterty-front-tegeltableau.jpg
Locatie Kanaalweg, Utrecht
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 7′ OL
Geopend 1895
Mobach, vaas, 20e eeuw
Mobach aardewerkfabriek 80 jaar, Polygoonjournaal 1975

Mobach Keramiek is een aardewerkfabriek in de Nederlandse stad Utrecht die eind 19e eeuw werd opgericht. Het is vooral bekend van de kunstzinnige hoogstaande keramieken die het sindsdien maakt.

Geschiedenis

Het bedrijf werd in 1895 in Utrecht als de Utrechtsche Pottenfabriek opgericht door de uit een Friese pottenbakkersfamilie stammende Klaas Jaan Mobach. Diverse generaties hebben het vervolgens voortgezet. Het proces van de vervaardiging van keramiek is in de loop der geschiedenis vrijwel gelijk gebleven. Hierbij wordt het aardewerk in kleine serie of als unica gedraaid of handmatig opgebouwd uit kleirollen of -platen, waarna het geglazuurd wordt. Met name de manshoge plantbakken en -vazen zijn bekende keramiekprodukten van Mobach. Piet Klaarhamer en Gerrit Rietveld ontwierpen een aantal vazen.

Het uit 1913 daterende fabrieksgebouw aan de Kanaalweg langs het Merwedekanaal, tezamen met drie bijbehorende arbeiderswoningen, hebben de status van rijksmonument.[1] Een deel van de collectie is op die locatie ondergebracht in een museum dat eenmaal per jaar open is.

Aan de Oudegracht 198 voerde de familie Mobach sinds 1910 tevens een winkel waar ze hun keramieken verkochten.[2] De winkel werd in 1970 overgenomen door een andere eigenaar en in 1975 verhuisd naar de Choorstraat. Onder de noemer Mobach was het een speciaalzaak in vormgevingsartikelen die daar tot 2014 bestond.

Zie ook

Externe link

Noten

  1. Rijksmonumentnr. 514170 en 514171
  2. Mobach 100 jaar keramiek,M. Singelenberg-van der Meer, Uitgeverij Cantecleer te De Bilt, 3de druk, blz 30

Monumenten in de buurt van Aardewerkfabriek Mobach met bijbehorende woning in Utrecht

Arbeiderswoningen behorende bij aardewerkfabriek Mobach

Kanaalweg 25
Utrecht
Kanaalweg 24 - arbeiderswoningen plateelbakkerij Mobach Omschrijving Complexonderdeel 2\ Eenvoudig dubbele DIENSTWONING uit begin 20e eeuw..

Amaliastichting

Jutfaseweg 7
Utrecht
Jutfaseweg 7 Inleiding ZIEKENHUIS ('Amaliastichting'), in 1873 in opdracht van het Rode Kruis ten behoeve van de verzorging van gewonde so..

Grafische school

Jutfaseweg 3A
Utrecht
Jutfaseweg 3 Inleiding SCHOOLGEBOUW (opleiding voor typografie) gebouwd in 1909 in Hollandse neo-renaissancestijl naar ontwerp van E.G. We..

Rudolph Magnus Instituut

Vondellaan 6
Utrecht
Inleiding Als laboratorium gebouwd UNIVERSITEITSGEBOUW voor het Rudolph Magnus Instituut in opdracht van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1..

Villa Jongerius

Kanaalweg 64
Utrecht
Omschrijving Villa Jongerius. Geheel in witgepleisterd beton opgetrokken VILLA op vierkante plattegrond, van twee bouwlagen en oversteken..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)