Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ernst Casimirkazerne: legerings-/logiesgebouw in Roermond

Militair Object

Wilhelminasingel 10
6041CH Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1938-1939
Architect: A.G. Boost


Beschrijving van Ernst Casimirkazerne: legerings-/logiesgebouw

Inleiding Op in hoofdzaak rechthoekige plattegrond gebouwd legerings-/logiesgebouw (gebouw B) ter hoogte van twee bouwlagen en kapverdieping, het geheel opgetrokken in rode baksteen en gedekt met schilddaken. De ingangspartij van gebouw B ligt precies in de as van de poortdoorgang van gebouw A. De architect was kapitein der Genie A.G. Boost; zijn ontwerp dateert uit 1938, in 1939 werd het gebouw in gebruik genomen. Omschrijving Het legerings-/logiesgebouw staat op een iets terugliggende plint in de vorm van een steens hoge rollaag en heeft ter hoogte van de onderdorpels een tandlijst in baksteen. Het gehele gebouw B kent vier geledingen: een excentrisch in de voorgevel gesitueerd trappenhuis dat iets naar voren springt, de ingangspartij bevat en gedekt is met een dwars op de hoofdvorm geplaatst schilddak; een kort woongedeelte rechts; een lang woongedeelte links van de ingangspartij waarbij de nok van het linkerdeel iets hoger is dan het rechter; een eenlaags aanbouw onder schilddak uiterst links. De gevels zijn op alle verdiepingen voorzien van stalen ramen met roedenverdeling, het trappenhuis heeft boven de ingangspartij met links en rechts smalle vensters en betonnen luifel drie verticale glasstroken. De schilddaken van gebouw B zijn belegd met rode, gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen en hebben een ruim overstek. Inwendig verschillende verblijfsruimten en waslokalen; de gangen zijn met terrazzo-vloeren of betegeld uitgevoerd, de wanden vlak gestuct en in schoon metselwerk, glastegels tussen gang en legeringskamers, vensterbanken en vestibules betegeld (geglazuurde tegels), houten wandkasten op legeringskamers, keizerlijke trap belegd met grijze natuursteen en voorzien van houten leuning in koperen bevestigingen, vloeren van beton, originele binnendeuren, dakconstructie van stalen spanten (H-profielen met schoren en gordingen). Waardering Het legerings-/logiesgebouw (gebouw B) naar ontwerp van kapitein der Genie A.G. Boost vertegenwoordigt algemeen belang wegens: de ouderdom; de architectuurhistorische waarde als object van militaire bouwkunst, meer in het bijzonder de kazernebouw uit de twintigste eeuw volgens de principes van het paviljoensysteem; de gaaf behouden hoofdvorm, constructie, indeling en detaillering; de betekenis voor de geschiedenis van de landsverdediging; de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog; de samenhang met de (geschiedenis van de) stad Roermond; de nauwe verwantschap die bestaat tussen de naamgever van de kazerne, zijn plaats in de geschiedenis van ons land en zijn rol in de strijd om Roermond; de functionele, historische en ruimtelijke relatie met het gedenkteken op het terrein vóór de kazerne, met het binnenplein alsook met het poortgebouw met sportzaalvleugel en kampcommandovleugel (gebouw A). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514161
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ernst Casimirkazerne: legerings-/logiesgebouw in Roermond

stadsmuur met de Spoelpoort

aan het noordelijke deel van de Wilhelminasingel
Roermond
Omschrijving Inleiding De stadsmuur met de Spoelpoort uit de 14e eeuw aan het noordelijke deel van de Wilhelminasingel te Roermond, onder..

Stadsmuur

Wilhelminasingel 7
Roermond
Inleiding Het ruïnecomplex genaamd Cattentoren, gesitueerd aan de Wilhelminasingel, onderdeel uitmakend van de middeleeuwse vesting van de..

Vrijstaand kantoorgebouw

Wilhelminasingel 25
Roermond
Inleiding Vrijstaand kantoorgebouw gebouwd in 1939 in opdracht van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond naar een ontwerp van architect ir. J..

Huis met aan de sterk vernieuwde voorzijde een lijstgevel en aan de achterzijde een puntgevel

Swalmerstraat 65
Roermond
Huis met aan de sterk vernieuwde voorzijde een lijstgevel en aan de achterzijde een puntgevel, XVIII, met vensters in hardsteen.

Bakstenen bogen, resterend van de stadsmuur

Swalmerstraat 65
Roermond
Bakstenen bogen, resterend van de stadsmuur, XIV, door wegverhoging thans niet meer zichtbaar. Tuinmuur. XVIII-XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Ernst Casimirkazerne: legerings-/logiesgebouw in Roermond