AaBe-fabriek: schoorsteen in Tilburg

Nijverheid Industrie

Hoevenseweg 57
5017AD Tilburg

Beschrijving van AaBe-fabriek: schoorsteen

Inleiding Schoorsteen uit 1930 bij de AaBe-fabriek. Omschrijving De ronde schoorsteen is opgetrokken in baksteen en voorzien van een decoratieve achtzijdige voet met lisenen en fries, een schacht met het jaartal 1930 en een zeer decoratieve kop met siermetselwerk in afwijkende kleur steen, bestaande banden en een rondboogfries. Waardering De in 1930 gebouwde schoorsteen is van algemeen belang vanwege: - de zeer decoratieve uitvoering met gedeeltelijk kleurig siermetselwerk; dergelijke decoratieve schoorstenen werden vrijwel uitsluitend in de textielnijverheid toegepast; - de zeldzaamheid en de gaafheid van zulke decoratieve schoorstenen; - de functionele en visuele relatie met ketelhuis en productiehallen; - de bakenfunctie in het stadslandschap van Tilburg, waar deze schoorsteen één van de weinige herinneringen is aan het industrielandschap van weleer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)