Meer dan 63.000 rijksmonumenten


AaBe-fabriek: schoorsteen in Tilburg

Nijverheid Industrie

Hoevenseweg 57
5017AD Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van AaBe-fabriek: schoorsteen

Inleiding Schoorsteen uit 1930 bij de AaBe-fabriek. Omschrijving De ronde schoorsteen is opgetrokken in baksteen en voorzien van een decoratieve achtzijdige voet met lisenen en fries, een schacht met het jaartal 1930 en een zeer decoratieve kop met siermetselwerk in afwijkende kleur steen, bestaande banden en een rondboogfries. Waardering De in 1930 gebouwde schoorsteen is van algemeen belang vanwege: - de zeer decoratieve uitvoering met gedeeltelijk kleurig siermetselwerk; dergelijke decoratieve schoorstenen werden vrijwel uitsluitend in de textielnijverheid toegepast; - de zeldzaamheid en de gaafheid van zulke decoratieve schoorstenen; - de functionele en visuele relatie met ketelhuis en productiehallen; - de bakenfunctie in het stadslandschap van Tilburg, waar deze schoorsteen één van de weinige herinneringen is aan het industrielandschap van weleer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514158
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van AaBe-fabriek: schoorsteen in Tilburg

AaBe-fabriek: productiehallen

Hoevenseweg 57
Tilburg
Inleiding Productiehallen, gebouwd in 1930 en uitgebreid in 1941, globaal op een rechthoekige grondslag. Langs de zuidzijde loopt de fabri..

AaBe-fabriek: ketenhuis

Hoevenseweg 57
Tilburg
Inleiding In 1930 gebouwd ketelhuis bij de AaBe-fabriek. Omschrijving Het ketelhuis is tegen de westgevel van de fabriek gebouwd. Het ..

Villa/koetshuis

Koningshoeven 18
Tilburg
Inleiding Het uit 1906 daterende KOETSHUIS met stallen, met Eclectische elementen, werd in 1975 verbouwd tot woonhuis waarbij met name het ..

woonhuis

Koningshoeven 20
Tilburg
Inleiding In 1886 werd in opdracht van C.M.H. Houben-Mutsaers een VILLA gebouwd met Eclectische elementen. De villa bleef sinds de bouw ong..

Drie arbeiderswoningen

Sint Josephstraat 42
Tilburg
Inleiding De drie ARBEIDERSWONINGEN werden gebouwd in het vierde kwart van de negentiende eeuw. De achterbouw met keuken is vermoedelijk ro..

Kaart & Routeplanner