Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel;woonhuis in Grave

Woonhuis

Klinkerstraat 21
5361GV Grave
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905


Beschrijving van Winkel;woonhuis

Klinkerstraat 21 Grave Inleiding Dit aan twee zijden ingebouwde WOONHUIS is gelegen in de oude kom van Grave. De rijk geornamenteerde gevel dateert uit omstreeks 1905, maar het huis heeft een oudere kern. De lokaal bekende dokter Kanters liet deze gevel in eclectische stijl ter vervanging van een classistische lijstgevel bouwen. Het pand is gelegen binnen het beschermde stadsgezicht Grave. Beschrijving Het in vergelijking met de aangrenzende gevels relatief hoge huis telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. Het afgewolfde zadeldak is gedekt met oud Hollandse pannen. De straatgevel is hoger opgetrokken dan de borstweringen van de kap, waardoor het pand twee-en-een-halve bouwlaag lijkt te hebben. Deze gepleisterde gevel van drie vensterassen heeft een hardstenen plint. Vensteromlijstingen en banden zijn uitgevoerd in rode baksteen. De indeling van de gevel is bijna symmetrisch: Op de begane grond bevindt zich aan de rechterzijde een voordeur, met ter linkerzijde een tweetal getoogde vensters. Op de etage zijn drie rondboogvensters, en op de zolderverdieping drie vierkante vensters geplaatst. De voordeur bestaat uit een vleugelpaneeldeur in Art-Nouveau-stijl, met smeedijzeren deurroosters, een twaalfruits boven- licht en een omlijsting met gecanneleerde kolommen en een kroonlijst. De T-openslaande vensters hebben op de etage een achtruits bovenlicht. Op de begane grond is de indeling deels vereenvoudigd. Bovendien hebben de bovenlichten hier twaalf ruiten. Op de zolderverdieping zijn kleine openslaande vensters met vierruits bovenlichten geplaatst. De boogtrommels van begane grond en etage zijn gevuld met een baksteen mozaiek. Bijzonder is het tegeltableau in de centrale boogtrommel op de etage: hier is de Griekse god voor de geneeskunde, Asklepeios, afgebeeld. Waardering Het object is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; het object heeft belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel;woonhuis in Grave

Huis met witgeverfde gevel en steil, aan de voorgevel afgewolfd, zadeldak. Hoge kelder, schuiframen, deuromlijsting, lelie-ankers

Klinkerstraat 31
Grave
HUIS met witgeverfde gevel en steil, aan de voorgevel afgewolfd, zadeldak. Hoge kelder, schuiframen, deuromlijsting plm 1800, lelie-ankers.

Huis met schilddak en zeer eenvoudige lijstgevel in schoon werk, bovenlicht van de deur met gesneden middenstijl. De achterbouw is ouder en vertoont e ..

Klinkerstraat 6
Grave
Huis met schilddak en zeer eenvoudige lijstgevel in schoon werk, bovenlicht van de deur met gesneden middenstijl. De achterbouw is ouder en ..

Huis op de hoek van de Scheerestraat, met gebosseerd gepleisterde lijstgevel en winkelpui, plat dak

Klinkerstraat 11
Grave
Huis op de hoek van de Scheerestraat, met gebosseerd gepleisterde lijstgevel en winkelpui XIX c, plat dak.

Huis met hoog schilddak en lijstgevel, kroonlijst met klossen, triglyphen en druppen, deuromlijsting en gesneden bovenlicht

Klinkerstraat 4
Grave
Huis met hoog schilddak en lijstgevel, kroonlijst met klossen, triglyphen en druppen, deuromlijsting en gesneden bovenlicht, plm 1800. Nog g..

Huis met schilddak en witgepleisterde lijstgevel, bovenlicht met paard en Lodewijk XVI ornament, deur uit dezelfde tijd

Klinkerstraat 9
Grave
Huis met schilddak en witgepleisterde lijstgevel, bovenlicht met paard en Lodewijk XVI ornament, deur uit dezelfde tijd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel;woonhuis in Grave

Foto's (3)