Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee betonnen kazematten van het B 270a-type in Grave

Militair Object

St.Elisabethstraat 4
5361HK Grave
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Twee betonnen kazematten van het B 270a-type

Inleiding Westelijk van de S3a-kazemat staat, direct aan de oever van de Raam, op de voormalige zeventiende-eeuwse vestingwerken, een tweetal betonnen KAZEMATTEN van het B 270a-type, ook wel flankerende betonkazemat genaamd. Het meest oostelijk gelegen exemplaar ligt strategisch op een klein schiereiland op de splitsing in de Raam; het westelijke exemplaar ligt ten westen van de brug in de Elftweg. Vanuit de kazematten kon in zuidzuidoostelijke richting over de geïnundeerde Raam flankerend vuur worden afgegeven. De kazematten dateren uit 1939-1940. Omschrijving In de sectoren van de Peel-Raamstelling waar men de meeste vijandelijke activiteit verwachtte bouwde men zware gewapendbetonnen kazematten van het B-type. Afhankelijk van de plaatselijke behoefte konden deze met een zware mitrailleur uitgevoerde bunkers het schootsveld vóór dan wel achter de linie bestrijken. In dit geval zijn beide exemplaren op het voorterrein gericht. De kazematten hebben een rechthoekige plattegrond en een zwaardere frontdekking (120 centimeter) dan het S-type. Omdat de kazemat flankerend vuur geeft kon het schiet- gat aan de frontzijde worden afgeschermd door een zware betonnen 'neus'. In de keelzijde bevindt zich een kleine toegangsdeur. Van het oostelijke exemplaar zijn, in tegenstelling tot het westelijke, schietgaten en deur geheel dichtgemetseld. Op het oostelijke exemplaar resteren sporen van de oorspronkelijke camouflagebeschildering. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de vorming van een strategisch landschap in het kader van de landsverdediging kort voor de Tweede Wereldoorlog; het object is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de technische ontwikkeling van de militaire techniek voor 1940. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de Peel-Raamstelling, dat cultuurhistorisch van belang is; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514145
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee betonnen kazematten van het B 270a-type in Grave

Kazemat van het S3a-type

St Elisabethstraat 2
Grave
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het terrein staat direct aan de oever van een doodlopende arm van de Raam (een voormalige gracht van ..

Huis met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel versierd met vijf nissen waarin vroeger behalve de vensters der verdieping ook die van de thans gew ..

Gasthuisstraat 48
Grave
Huis met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel (1575, blijkens ankers) versierd met vijf nissen waarin vroeger behalve de vensters der v..

Huis met eenvoudige witte lijstgevel en sierankers

Gasthuisstraat 44
Grave
Huis met eenvoudige witte lijstgevel en sierankers.

Huis met schilddak en lijstgevel waarin afgeknotte doorgaande pilasterachtige dammen. Eenvoudige witte deuromlijsting met gesneden bovenlicht (eind 18 ..

Gasthuisstraat 46
Grave
Laat XVIe eeuws huis met schilddak en lijstgevel waarin afgeknotte doorgaande pilasterachtige dammen. Eenvoudige witte deuromlijsting met ge..

Pakhuis met aan voor- en achtergevel afgewolfd zadeldak. Vlechtingen in de voorgeveltop

Gasthuisstraat 52
Grave
Pakhuis met aan voor- en achtergevel afgewolfd zadeldak. Vlechtingen in de voorgeveltop.

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee betonnen kazematten van het B 270a-type in Grave

Foto's (2)