Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazemat van het S3a-type in Grave

Militair Object

St Elisabethstraat 2
5361HK Grave
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Kazemat van het S3a-type

Inleiding Aan de oostelijke zijde van het terrein staat direct aan de oever van een doodlopende arm van de Raam (een voormalige gracht van de zeventiende-eeuwse vestingwerken) een betonnen KAZEMAT van het S3a-type, ook wel Stekelvarken genaamd. Vanuit de kazemat kon in zuidoostelijke richting over de geïnundeerde Raam vuur worden afgegeven. De kazemat dateert uit omstreeks 1939. Omschrijving De kleine, gewapend betonnen mitrailleurkazemat heeft een driezijdig afgeschuinde frontzijde, waarin een drietal schietgaten is aangebracht. De kazemat had een lichte frontdekking van tachtig centimeter dikte, en een relatief breed schootsveld doordat met een lichte mitrailleur door het middelste schietgat, dan wel die opzij, frontaal en flankerend vuur kon worden afgegeven. Door de grote schietgaten was de kazemat echter kwetsbaar voor de vijandelijke artillerie. In de keelzijde is een lage toegangsdeur aangebracht. Zowel deur als schietgaten zijn dichtgemetseld. Waardering De kazemat is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de vorming van een strategisch landschap in het kader van de landsverdediging kort voor de Tweede Wereldoorlog; het object is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ontwikkeling van de militaire techniek voor 1940. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, de Peel-Raamstelling, dat cultuurhistorisch van belang is; het is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historischruimtelijke relatie met wateren en bodemgesteldheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514144
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kazemat van het S3a-type in Grave

Hampoort

St.Elisabethstraat 10
Grave
De Hampoort. Overblijfsel van de door Menno van Coehoorn ontworpen vestingwerken, gebouwd in 1688, van baksteen met onderdelen van zandsteen..

Twee betonnen kazematten van het B 270a-type

St.Elisabethstraat 4
Grave
Inleiding Westelijk van de S3a-kazemat staat, direct aan de oever van de Raam, op de voormalige zeventiende-eeuwse vestingwerken, een tweet..

Huis met lijstgevels in schoon werk, strekken in rode baksteen boven de vensters, witte schuiframen, bovenlicht met segmentmotieven aan de zijde van d ..

Hamstraat 28
Grave
HUIS op de hoek van de Gasthuisstraat, waar 16 genummerd, uit XIX a, met lijstgevels in schoon werk, strekken in rode baksteen boven de vens..

Huis op de hoek van de Hamstraat, in schoon werk. Bovenlicht met ovaal en segmentmotieven

Gasthuisstraat 62
Grave
Huis op de hoek van de Hamstraat, in schoon werk, XIX A. Bovenlicht met ovaal en segmentmotieven.

Huis met eenvoudige lijstgevel, schilddak en winkelpui, sierankers, strekken in rode baksteen op de bovenvensters. Zijgevel gebosseerd gepleisterd

Boreel de Mauregnaultstraat 26
Grave
Huis op de hoek van de Boreel de Maregnaultstraat met eenvoudige lijstgevel, schilddak en winkelpui, sierankers, strekken in rode baksteen o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)