Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van St.Vincentiuskerk in Velp

Kerkelijk Gebouw

Tolschestraat 21 a
5363TB Velp (gemeente Grave)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937-1938


Beschrijving van Pastorie van St.Vincentiuskerk

Inleiding De R.K. PASTORIE van de H.Vincentius en H.Antonius van Padua parochie is een blokvormig gebouw met hoge dakpartij, gelegen aan de zuidelijke zijde van de R.K. kerk. Het werd omstreeks 1937 gebouwd in traditionele Delftse School-stijl door de architecten M. van Beek en C. van Moorsel. Omschrijving Het gebouw heeft een L-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een geknikt zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Op het dak een forse schoorsteen met een koperen kap. Via een tussenlid met garage en gang onder zadeldak is de pastorie met de kerk verbonden. De asymmetrische voorgevel telt vijf vensterassen en is opgetrokken in baksteen. Links van het midden is in een ondiep portiek met korfboog een opgeklampte voordeur met zijlichten en diefijzers. Boven de korfboog een tufstenen gevelsteen met de inscriptie: "PAX". Rechts van de deur een tufstenen brievenbus met de inscriptie: "POST". In de voorgevel zijn vierruits vensters met terracotta dorpels geplaatst, al dan niet uitgevoerd met opgeklampte luiken. Aan de zuidelijke zijde bevindt zich de woonkamer, met in de voor- en zijgevel openslaande zesruits vensters met ingebouwde houten rolluiken. De achtergevel en de zuidelijke zijgevel hebben op de etage vierruits vensters, deels beschermd door diefijzers. Ter plaatse van de woonkamer is aan de achterzijde later een serre aangebouwd. In de zuidelijke topgevel belicht een klein rondlicht de zolder. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpspastorie in het Interbellum. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Van Moorsel en Van Beek. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling en verplaatsing van het kerkdorp Velp na 1900. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie van St.Vincentiuskerk in Velp

Nieuwe St.Vincentiuskerk

Tolschestraat 21
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De R.K. KERK van de H.Vincentius en H.Antonius van Padua dateert uit 1937-'38 en is een ontwerp in Delftse School-stijl van de ar..

De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Hoofdgebouw

Tolschestraat 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Het HOOFDGEBOUW van De Binckhof is een uit drie blokvormige vleugels bestaand pand, dat op korte afstand van de oude doorgaande w..

De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw

Tolschestraat 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Ten oosten van het hoofdgebouw staat een langgerekt DIENSTGEBOUW met onder meer de keuken en (aan de oostelijke zijde) een door h..

De Binckhof, voorheen Jezuïetenklooster Mariendaal: Dienstgebouw

Tolschestraat 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Ten oosten van het hoofdgebouw staat, haaks op het keukengebouw met poort, een tweede, eveneens langgerekt DIENSTGEBOUW, behorend..

Generaal De Bonskazerne: Gebouw C. Wachtcommandant en Medische dienst

Generaal de Bonsweg 1
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Gebouw C was oorspronkelijk in gebruik bij de WACHTCOMMANDANT en de MEDISCHE DIENST. Het dateert uit 1939, vertoont Expressionist..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie van St.Vincentiuskerk in Velp

Foto's (1)