Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster St. Alfonsius Zusters: Westelijke kloostervleugel in Velp

Kerkelijk Gebouw

Basilius van Bruggelaan 2
5363VA Velp (gemeente Grave)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1878-1880


Beschrijving van Klooster St. Alfonsius Zusters: Westelijke kloostervleugel

Inleiding De bouw van de westelijke KLOOSTERVLEUGEL is waarschijnlijk gestart in augustus 1863, enkele jaren na de stichting van het klooster, en werd in 1867 voltooid. Beschrijving Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en wordt gedekt door een zadeldak met lei in Maasdekking, met een schild aan de noordelijke zijde. De bakstenen gevels zijn soberder uitgevoerd dan in de aan de straat gelegen gebouwen (1) en (2). De openslaande vensters met bovenlicht hebben dezelfde a-symmetrische roedenverdeling als (1). Op de begane grond zijn de vensters gewijzigd. De langsgevels van de westelijke vleugel tellen zeven vensterassen. Tegen de oostelijke gevel staat een deels bakstenen, deels gietijzeren waterpomp. In het gebouw waren voornamelijk kloostercellen ondergebracht. Aan de noordelijke zijde sluit het aan op de voormalige sacristie van de kapel. Op de etage ligt een voormalige bidplaats, van waar uit men via een venster zicht had in de kapel. In 1916 is tegen de sacristie een recreatieruimte gebouwd. Vanuit de bij de apsis van de kapel gelegen sacristie heft men toegang tot de tegen de noordelijke tuinmuur gelegen tuinhok. Tegen de zuidelijke gevel staat een aangebouwd tweelaags privaatgebouw onder plat dak. De gevel, waarin enkele kleine lichten zijn aangebracht en die gesierd is met een keperboogfries, is in de twintigste eeuw verhoogd. Waardering Het kloostergebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514133
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster St. Alfonsius Zusters: Westelijke kloostervleugel in Velp

Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel haaks op de straat

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Het oudste deel van het klooster bestaat uit een haaks op de straat gelegen langgerekte KLOOSTERVLEUGEL, waarvan de eerste steen ..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel tussen klooster en kapel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De parallel aan de straat gelegen, gedeeltelijk onderkelderde KLOOSTERVLEUGEL, tussen gebouw (1) en de kapel (5), dateert in de k..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Zuidelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De bouw van de zuidelijke KLOOSTERVLEUGEL heeft waarschijnlijk gelijktijdig plaatsgevonden met de bouw van vleugel (1), zijnde in..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Voormalige kloosterkapel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Noordwestelijk van de aan de straat gesitueerde vleugel (2) staat, eveneens direct aan de straat, de voormalige KLOOSTERKAPEL van..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Oostelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Tegen de oostelijke gevel van vleugel (1) is tussen 1901-'03 een onderkelderde KLOOSTERVLEUGEL gebouwd, naar een ontwerp van J. K..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klooster St. Alfonsius Zusters: Westelijke kloostervleugel in Velp

Foto's (1)