Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel haaks op de straat in Velp

Kerkelijk Gebouw

Basilius van Bruggelaan 2
5363VA Velp (gemeente Grave)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel haaks op de straat

Inleiding Het oudste deel van het klooster bestaat uit een haaks op de straat gelegen langgerekte KLOOSTERVLEUGEL, waarvan de eerste steen op 6 juni 1860 door de deken en de burgemeester van Velp is gelegd. Het gebouw grenst de oostelijke zijde van de kloosterhof af. Het gebouw bevat onder meer de refter en zustercellen. Het werd voltooid op 15 oktober 1861. Beschrijving De drielaags vleugel heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een schilddak, belegd met geschubde lei in Maasdekking. Zowel de straat- als de achtergevel tellen drie vensterassen, hebben een gepleisterde plint en zijn opgetrokken in handvorm baksteen en worden afgesloten met een tand- en een muizetandlijst.De openslaande vensters hebben hardstenen dorpels, bovenlichten en een asymmetrische roedenverdeling. De borstweringen van de vensters zijn met siermetselwerk uitgevoerd. Oorspronkelijk telden de oostelijke en westelijke gevels van het gebouw tien vensterassen. Door de aanbouw van de vleugels (2) en (6) zijn deze nog maar gedeeltelijk in het zicht. Van belang is dat onder dit deel van het klooster een reeks met oude, met bakstenen graatgewelven overkluisde kelders van het voormalige kasteel nog aanwezig zijn. Boven de kelders is op de begane grond, grenzend aan de binnenhof, een over de gehele lengte van het gebouw lopende gang, met aan de noord-oostelijke en zuidwestelijke zijde een trappenhal. Waardering Het kloostergebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve klooster. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de sobere ornamentiek en is tevens van belang vanwege de aanwezigheid van oudere kasteelresten. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster, kapel, tuin en economiegebouwen. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving, waar ook het reeds eerder beschermde kapucijnenklooster is gelegen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 514132
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel haaks op de straat in Velp

Klooster St. Alfonsius Zusters: Westelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De bouw van de westelijke KLOOSTERVLEUGEL is waarschijnlijk gestart in augustus 1863, enkele jaren na de stichting van het kloost..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel tussen klooster en kapel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De parallel aan de straat gelegen, gedeeltelijk onderkelderde KLOOSTERVLEUGEL, tussen gebouw (1) en de kapel (5), dateert in de k..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Zuidelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding De bouw van de zuidelijke KLOOSTERVLEUGEL heeft waarschijnlijk gelijktijdig plaatsgevonden met de bouw van vleugel (1), zijnde in..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Voormalige kloosterkapel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Noordwestelijk van de aan de straat gesitueerde vleugel (2) staat, eveneens direct aan de straat, de voormalige KLOOSTERKAPEL van..

Klooster St. Alfonsius Zusters: Oostelijke kloostervleugel

Basilius van Bruggelaan 2
Velp (Gemeente Grave)
Inleiding Tegen de oostelijke gevel van vleugel (1) is tussen 1901-'03 een onderkelderde KLOOSTERVLEUGEL gebouwd, naar een ontwerp van J. K..

Kaart & Routeplanner

Route naar Klooster St. Alfonsius Zusters: Kloostervleugel haaks op de straat in Velp

Foto's (1)